18 години по-късно

vince-carter-on-frederic-weis_5wrgvbi3rbn91913hc2hbswd2

Днес Винс Картър би трябвало да се гордее. Едно от децата му има рожден ден. И то не просто обикновен рожден ден. Осемнадесети. Пълнолетие. Ако приемем, че 41-годишният гард на Атланта е Бащата на забивките за последните двадесетина година, значи предходното твърденеи е изцяло вярно.

На 25 септември 2000 година, в зала The Dome в Сидни, около 8500 зрители по трибуните виждат отблизо раждането на една легенда. Изпълнение, което дори и след още 18 години, дори и след 180, ще продължава да се върти по различните мрежи. Винсънт Ламар Картър е част от олимпийския отбор на САЩ, който е в Австралия с една-едничка цел, а именно – налагане на тотален терор над съперниците и окичване със златните медали.

Във въпросния септемврийски следобед американците изпитват затруднения с Франция и печелят само с 9 точки. Но моментът, в който европейците опитаха да изнесат топката след получен кош рано през второто полувреме и Винс Картър пресече слабия пас на “петлите”, е легендарен.

Всички знаете какво последва. А за тези от вас, които не знаят (засрамете се), можем просто да обобщим, че Винс Картър сложи край на кариерата на Фредерик Вайс. Как един 198-сантиметров гард, който тогава е на 23, може да стори нещо подобно срещу близо 20 сантиметра по-висок съперник, който на всичкото отгоре е с почти шест месеца по-млад? Ето така:

ПО ДЯВОЛИТЕ, ТОЙ НАИСТИНА ГО ПРЕСКОЧИ!!!

Да, Вайс игра професионален баскетбол още 11 години, но надали някога се е отърсил от неверотния шок и унижение, нанесени му от Air Canada. Емоцията на Картър и съотборниците му говорят достатъчно. Както и невярващите и съкрушени погледи на играчите от другия отбор.

Един от шедьоврите на Винс Картър е безсмъртен. И ако сложим настрана представянето му в легендарния конкурс за забивки по-рано през същата 2000 година, то вероятно наказанието срещу Фредерик Вайс трябва да бъде поставено под №1 в безкрайния списък с чеда на Картър (намигване към комедията с участие на друг Винс – Вон, носеща името ‘Koй е баща ни’).

Честит рожден ден на изпълнението, останало в историята като ‘Забивката на смъртта’. Честито пълнолетие. И едно пожелание към бащата – да продължи да бъде истински, да бъде себе си и да се забавлява на терена, за 21-ва поредна година в NBA.

18 години по-късно Фредерик Вайс не играе баскетбол. Продължава с живота си извън залата, който е изключително трънлив и тъжен след онзи 25 септември. Депресия, семейни проблеми, опит за самоубийство. Но сега се е примирил, че няма как да промени миналото, а единственото, което е на дневен ред е какво може да се случи занапред. Фредерик Вайс е собственк на бар и магазин за цигари, а ‘Забивката на смъртта’ е далеч назад. На едно пълнолетие разстояние.

frederic-weiss-tobacco-shop.jpg

Фредерик Вайс в наши дни.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s