Forever 21

DizTSB_UwAUTFTD

Лоялността е доста обсъждана тема в последната седмица в NBА, след като Торонто замени лицето на организацията си, каквото несъмнено бе ДеМар ДеРоузън, за да се сдобие с Кауай Ленърд. Играчи от всички отбори в Асоциацията и различни краища на света моментално скочиха в подкрепа на колегата си, който всъщност не е в толкова лоша ситуация, защото отива при един от най-добрите треньори въобще, защото Грег Попович е точно такъв. Но в крайна сметка, когато си заявил желанието си да играеш за един отбор, а две седмици след уверението, че няма да бъдеш трансфериран, това се случва, няма как ДеРоузън да не е разочарован. В модерния баскетбол е трудно да вярваш в приказки, но все още една такава продължава, при това точно в щата Тексас, където ДеМар ще играе от есента.

И може да я озаглавим Forever 21, за да свързвате това словосъчетание с него, а не с магазин за тийн мода. Дирк Новицки финализира новия си договор с Далас и ще остане в Маверикс през сезон 2018/2019, като това ще бъде неговата двадесет и първа година в този отбор и ще се превърне в абсолютен рекорд на NBA. Досега 40-годишният германец делеше лидерската позиция с Коби Брайънт, като и двамата имаха по 20 сезона само с един тим – съответно Далас и Ел Ей Лейкърс, но сега русолявата кула от Вюрцбург ще задмине Черната Мамба, колкото и на Коби вероятно да не му се иска.

Новицки всъщност е всичко, което сегашната ситуация в NBA не е. Цял живот в един отбор, без мрънкане за пари, максимални договори и какво ли още не, а в последните години няколко изключително достойни постъпки с намаляване на заплатата сякаш категорично задържат короната върху главата на №41 от Мавс.

Шестият най-добър реализатор в историята на NBA направи с Далас всичко, за което може един баскетболист да мечтае – спечели титлата, бе избран за MVP както на редовния сезон, така и на финалите, игра в 13 Мача на звездите, 12 пъти бе сред имената в най-добрия отбор на сезона, а с неговите 31 187 реализирани точки изостава само от Карийм Абдул-Джабар, Карл Малоун, Коби Брайънт, Майкъл Джордан и Уилт Чембърлейн.

Заплатата му през идния сезон ще бъде в размер на $5 милиона, но това далеч не е най-важното. По-ценното е, че ще гледаме вероятно един от последните мохикан на баскетбола от 90-те години, който все още държи онази искрица романтика отпреди парите да преземат играта жива.

Всъщност Дирк Новицки играе за Далас от толкова много време, че най-новото и вълнуващо име в състава на отбора – Лука Дончич, дори не е бил роден, когато №41 дебютира за клуба. А в края на сзона вероятно най-великият европейски играч, докосвал се до NBA през последните две десетилетия, ще предаде щафетата на един друг русоляв хлапак от Стария континент, който обаче носи №77.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s