Сърдиткo Кауай – празна му торбата!

grant_g_leonard01jr_64011.jpg

Сагата с Кауай Ленърд приключи. Поне за Сан Антонио. Спърс изиграха картите си по вероятно най-добрия възможен за организацията начин, съдейки по дългогодишния опит на фронтофиса на клуба и на старото куче Грег Попович. Доскорошният любимец вече не е техен проблем, след като Торонто се съгласи да го вземе в замяна на ДеМар ДеРоузън. В сделката имаше и крепежни елементи като Дани Грийн от страна на тексасци и Якоб Полтъл от канадска такава.

Ленърд категорично и по всички параграфи се превръща в проблем за Раптърс, ако те го задържат за новия сезон, както вероятно планират да направят. Привидно скромният и вглъбен изцяло в баскетболните неща единак показа същността си през последните месеци, в които откровено извиваше ръцете на Спърс.

Защо всъщност Кауай е синоним на “проблем” за Торонто? Защото малко след официализирането на сделката, отново започнаха да се появяват множество твърдения, че Ленърд си показва рогата, като заявява, че няма никакво намерение да играе за новия си отбор. Точно както заявяваше, че ако остане в Спърс е готов да бъде просто зрител през целия сезон. Нещо, за което е намекнал и на актуалния си работодател.

Да, обаче… (драматична музика). Подобен ход може категорично да му излезе през носа и да бръкне дълбоко в джоба му, при това не единствено за оставащата година от договора му, а и за бъдещи такива. За това говори и една от точките на колективния трудов договор на НБА, която гласи следното:

“Играч, който не изпълнява задълженията, описани в договора му за повече от 30 дни след началото на последния сезон, включен в този договор, ще бъде третиран все едно не не “изпълнил задълженията си, посочени в контракта”. Съответно този играч няма да бъде свободен агент и няма да може да преговаря и подписва договор с друг баскетболен отбор (дори и за ветеранския минимум), освен ако отборът, за който той последно е играл не се съгласи на нещо различно”.

Дали баскетболист от най-високо ниво би рискувал бъдещето си? Дали би се отказал доброволно от няколко десетки милиона? Разни хора, разни идеали, както е казал Алеко Константинов. Но надали.

Ако ли пък да, то тогава ще станем свидетели на “Сърдитко Кауай – празна му торбата” в модерна интерпретация на българската приказка.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s