Няма три билборда извън Мемфис

deborah_marion_marquee_

Благодарение на великолепната игра на Франсис МакДормънд, Ууди Харълсън и Сам Рокуел, в ерата на социалните мрежи най-модерното средство за изразяване на емоции станаха билбордовете.

Гениалният „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” на режисьора Мартин МакДона, разглеждаща битката на опечалена майка да разкрие убиеца на дъщеря си, вдъхнови феновете на Филаделфия да отправят покана към ЛеБрон Джеймс да стане част от Севънтисиксърс през лятото.

А най-голямата звезда в женския тенис Серина Уилямс беше обявена за „най-добрата майка на света“.

Дебора Мариън е един от малкото хора, които все още не са гледали фаворита за поне една награда „Оскар“ на церемонията на 4 март, но не защото няма желание, а поради доста по-тривиална причина. „Билетите за кино вече станаха по $15. Мога да почакам“. Едва ли името на гореспоменатата жена ви говори нещо, но тя има пълното право да се припознае в главната героиня във филма, изиграна от МакДормънд.

През юли 2010 г. синът й – Лоренцен Райт се завърна в родния си Мемфис. Ветеранът с 13 сезона в NBA зад гърба си тъкмо прави планове за кариера в чужбина, тъй като вече е на 34 години и звездата му лека-полека залязва. Малко след полунощ на 19 юли баскетболистът звъни на спешния телефон 911, но обаждането му е прекъснато от пукотевица. „Изстрел, изстрел! Боже, Господи!“, чува се гласът на Райт преди разговорът да прекъсне. Три дни по-късно майка му го обявява за изчезнал, като предупреждава полицията, че: „когато го намерят, няма да бъде хубаво“.

e99c31936ddcfb8c0186bda6444c2f64

За съжаление се оказва права. На 28 юли, в отдалечена гориста местност, полицейско куче надушва следа, която се оказва надупченото от куршуми тяло на баскетболиста. Някогашният 116-килограмов мъж, заставал смело на пътя на чудовищния Шакийл О’Нийл, вече е нещо, тежащо около 25 кг. „Нещо“, защото дъждът, жегата и изгладнелите диви животни до такава степен са обезобразили разложилото се тяло, че Лоренцен трябва да бъде погребан в затворен ковчег. Зверовете и метеорологичните условия обаче са пропуснали нещо – златна верига на врата на „жертвата“ си и скъп часовник на ръката му.

Г-жа Мариън, изпълнена с гняв и мъка, има своя версия за това какво се е случило със сина й, като никога не я е крила. Лоренцен и Шера райт се развеждат малко преди смъртта му. Разбират се за родителските права върху четирите си деца и започват битка за парите. Освен това Шера е последната, която е видяла Лоренцен жив. „Трябва да започнете да търсите бившата му съпруга“, категорична е Дебора.

636486820688680776-171212-tn-turner-court-toned-0001

Точно както образът на Франсис МакДормънд в „Three billboards outside Ebbing, Missouri”, опечалената майка на баскетболиста тръгва на кръстоносен похот в издирване не убиеца. Прави бдения в памет на Лоренцен, раздава флайери, притиска детективи и Полицията на Мемфис като цяло да се опитат да отговорят на усилията й. Но случаят забуксува, разследващите са отзовани, а органите на реда решават, че убийството е свързано с разпространени на наркотици, простиращо се не само извън щата, а може би зад граница.

И все пак Дебора Мариън не се отказва. Тя звъни на следователите толкова често, че те научават мобилния й номер наизуст. Години наред тя посвещава голямата част от дните си в опит да разкрие престъплението. Събрала е толкова много доказателства, изписала е толкова много тетрадки, че й се налага да наеме пространство за съхранението им, тъй като вече чекмеджетата и килерът вкъщи са препълнени. Пълни страници с възможни времеви графики на инцидента и напътствия към полицията. Незавидното й финансово положение към момента също до голяма степен се дължи на разходите, които прави по разследването. През цялото време е твърдо убедена, че Шера Райт е виновна за трагедията, като споделя с психотерапевта си желанието за мъст. Той обаче й напомня, че по закон е задължен да съобщи в полицията ако някой от пациентите му има подобни намерения. „Не си заровил нещо, което си родил, така че нямаш представа какво чувствам“, отговаря г-жа Мариън.

alg-wright-jpg-e1512518342138

Междувременно голяма част от всичките $55 млн., които Лоренцен Райт е заработил в NBA, вече ги няма по времето, когато е убит. След смъртта му Шера получава $1 млн. от застраховка, които за кратко време се стопяват до точно $5.05 благодарение на Кадилак Escalade ($32 000), разходка до Ню Йорк Сити ($11 750), мебели ($69 000) и куп други нови придобивки. През 2015 г. Sports Illustrated и Fox Sports обединяват сили за филма „Кой уби Лоренцен Райт?“, в който питат бившата му съпруга има ли нещо общо със смъртта му. Отговорът й е повече от странен: „На първо място, аз съм съпруга, след това съм майка и на трето място – автор (на книгата „Mr. Tell Me Anything“, разказваща за съпруга на играч от NBA, която го убива…). Органите на реда трябва да направят всичко, за да открият кой е убиеца“.

4761915d00000578-5186207-image-a-24_1513441577060

През ноември миналата година, почти 7 години след убийството, полицията открива оръжието, с което е извършено, в отдалечено от мястото езеро. Малко по-късно стартира операцията „Борба“, в чест на усилията на Райт под коша, която води до арест на мъж от Мемфис – Били Рей Търнър. Въпросният получава обвинени в предумишлено убийство. Любопитното е, че Търнър е дякон в църквата, в която Шера Райт също е служила, а на полицията не й отнема много време да свърже точките. 15 декември 2017 г. – бившата съпруга на Лоренцен Райт е арестувана за убийството му и е екстрадирана от Калифорния в Тенеси, където е задържана под гаранция от $1 млн. Този понеделник пледира „невинна“ пред съда, а полицията повтаря почти дословно това, което Мариън твърди от години – Шера е в основата на всичко, мотивирана от парите на баскетболиста.

4763162d00000578-5186207-image-a-29_1513442468215

„Г-жа Мариън беше абсолютно права от самото начало. Всички ще си получат това, което искахме през цялото време“, заяви Реуис Уилямс, приятел на Лоренцен от дете и негов съотборник в гимназията.

Обвинената в убийство чака присъдата си, но Дебора Мариън е категорична какво наказание иска за жената, отнела живота на сина й. „Не искам Шера да получава смъртна присъда. Искам да й липсват децата й, както на мен ми липсва моето“.

Както Франсис МакДормът, така и Дебора Мариън изигра болезненият образ на жена, загубила детето си. И двете се справиха повече от впечатляващо. Наскоро, попитана с есемес как се справя, майката на покойния Лоренцен Райт отговори: „ЛЮБОВТА НА ЕДНА МАЙКА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ДОКОСНАТА. ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛО, НО ВСЕ ОЩЕ НЕ СЪМ УМОРЕНА“.

Източник: si.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s