Вечерта на Дражен

Drazen.jpg

Едно малко момче стои и гледа замислено баскетболната топка в краката си, поседнало на пейка в заснежения хърватски гард Шибеник. Дори и да става дума за статуя, няма как да го сбъркате. Къдравата коса и характерните черти на Дражен Петрович са предадени по прекрасен начин от творецът на тази скулптура, която напомня за легендата година след година… Магьосникът напусна земята на живите през лятото на 1993 година, но спомените за него продължават да са живи и ярки.

28336004_441235322964907_2484551906093364678_o.jpg

На 7000 километра, някъде отвъд Атлантика, хиляди се преклониха пред гения на незабравимия №3 на Ню Джърси Нетс. Вече с името Бруклин, но с все така познатия прякор, последния клуб в кариерата на Петрович си спомни за него на специална тематична вечер в “Барклис Сентър”, където имаше скъп гост. Пропътувал цялото това разстояние.

Жената дала живот на легендата – Бисерка Петрович бе на трибуните за домакинството на Чикаго. Последното й пътешествие до Щатите бе преди повече от 15 години, когато нейното момче, останало завинаги на 29, бе прието в Залата на славата.

“Той беше неповторим. Проправи пътя към NBA за европейските играчи. Изключително много се гордея както с Дражен, така и с Нетс. Наистина оценявам това”, казва Бисерка повече от две десетилетия след последния мач на Петрович в Асоциацията. Сега нещата са много по-различни, европейските баскетболисти са все по-голяма част от отборите, а човекът, отворил вратата бе точно той. Усмихнатият чаровник от Шибеник, който спечели сърцата на милиони – с харизмата и точната си ръка.

“Дражен остава пример за европейците и днес. Младите трябва да работят много, за да бъдат като него. За да играят в NBA. Тренировките са най-важни”, казва още тя.

Първите 10 000 зрители в залата на снощния мач получиха сувенир – фигурка на Дражен с екип на Нетс, а по коридорите на съоръжението в нюйоркския квартал бяха изложени множество предмети, притежавани или свързани по някакъв начин с личността, която и до днес продължава да е в Топ 3 в историята на NBA по процент успеваемост от зоната за три точки.

Майката на Дражен се срещна със сегашния състав и треньорски щаб на отбора на Нетс.

И сега, ако оставим чисто баскетболните неща настрана, сами може да видите що за човек е бил Петрович. В коментарите на една от публикациите на Бруклин Нетс във Facebook, отнасящи се за вечерта на Дражен, фигурираше този коментар…

Screen Shot 2018-02-27 at 17.13.04.png

„Когато бях по-млад, изпращах картички на играчите от NBA, надявайки се да ми ги върнат с автограф. Получих това от Дражен“, пише Майкъл О’Туул и прилага като снимка подписана от Петрович картичка

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s