Баскетболът се превърна в студена война

DetmanBGR

Детман наистина изглежда като мъдрец, а в същото време говори истини.

България загуби за втори пореден и общо трети път в тази фаза на световните квалификации след катастрофални финални минути в Хелзинки снощи. Шансовете ни за място в следващия етап все още са живи, макар националите ни да се намират на последното място в класирането към момента – с 1 победа и 3 поражения. Баскетболът обаче далеч не е всичко по пътя към Китай, който преминава под знака на тихата война между ФИБА и Евролигата.

Война, от която България е печеливша, защото Барселона вече на два пъти пуска Александър Везенков, макар че във втория случай ситуацията бе леко половинчата, или както бе казал Христо Стоичков в едно от култовите си интервюта – “ту партс”. Младата ни звезда летя до София през седмицата, само и само за да бъде призован обратно в Испания, а след това пропътува половин Европа, за да играе във Финландия, след като игра срещу Реал (Мадрид) в промеждутъка между пътуванията.

Губещи до голяма степен бяха финландците, които въпреки че ни победиха на два пъти, не пропуснаха шанс да изразят недоволството си от това, че Петери Копонен остана “заложник” в същата тази Барселона и не бе пуснат в националния отбор в нито един от двата прозореца досега.

“Намираме се в момент, в който клубовете, а не националните отбори решават кои играчи ще играят за страната си”, подчерта дългогодишният селекционер на Финландия Хенрик Детман и даде за пример избирателна пропускливост – как руския гранд ЦСКА (Москва) пусна руските си играчи в националния, но не го направи с французина Нандо Де Коло.

“Трябва да се намери решение. Не мисля, че системата на ФИБА се нуждае от промяна. Трябва заедно да намерим решение. Евролигата се самоубива по този начин, а това е основният баскетболен продукт на континента. Баскетболът в Европа наранява стойността си със случващото се в последните шест месеца”, сподели мислите си по една от най-коментираните теми през сезона той.

Дали хората, които дадоха начало на своеобразната „студена война“ ще обърнат внимание на думите на един треньор? По-скоро не, но когато те започнат да се чуват от все повече и повече места из цяла Европа, ще трябва да има действия.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s