Живот на пейката

Kyrie Irving, LeBron James, J.R. Smith

Играчите в NBA, които не прибират сериозни суми за присъствието си в състава на всеки един от 30-те отбора в Асоциацията със сигурност не са много. Болшинството професионалния баскетболисти, които съумеят да се установят в бленуваната от всички играчи по цял свят лига, стават милионери. И докато феновете ежедневно чакат с нетърпение да видят новото изпълнение на Стеф Къри, ЛеБрон Джеймс, Кевин Дюрант и всички останали големи фигури, тук идва и една друга, по-тъмна и останала на по-заден план среда.

Пейката. Резервната скамейка. Докато суперзвездите имат своите гарантирани минути и сядат на столчетата до крайната линия предимно по време на таймаути или за кратка почивка, съществува цяла порода играчи, за които тези места са почти постоянни.

И така, дами и господа, съветите на резервите в NBA – какво е по-добре да не правиш и какви традиции и ритуали имат дубльорите на големите звезди…

“Понякога хората на пейката огладняват”, разказва Спенсър Диниуди, понастоящем основна фигура в Бруклин Нетс, но първоначално прекарал около два сезона с малка роля в Детройт. Точно от този период датира и забавен GIF с негово участие – как похапва шоколад, който първоначално е скрил в чаша за Gatoradе. Андре Дръмънд го предупреждава, но червената лампичка на камерата вече е светнала и е късно…

Кели Олиник, който сега играе за Маями пък се връща към периода си в Бостън и разказва за други истории с чашки. Канадецът казва, че Джерълд Уолъс редовно имал такава, пълна с бонбонки Skittles, а Джерълд Грийн пиел кафе с около 12 сметани и захарчета по време на мачове.

Нищо човешко не е чуждо и на най-добрите, като ЛеБрон Джеймс наприме, когото камерите уловиха да си похапва пуканки по време на предсезонен мач на Кливланд.

Опитният в тази част на играта Диниуди натъртва, че всичко е позволено и просто не трябва да те хванат.

Дъг МакДермът, в момента играч на Ню Йорк, но бивш такъв на Оклахома Сити, където всичко е подчинено на Ръсел Уестбрук пък казва, че суперзвездата на Тъндър има своето запазено място на пейката. Всъщност, две. Ръс има своите два стола, които всички освобождават по време на прекъсванията. Все пак той е MVP.

Най-често новобранците седят на първите седалки, съвсем близо до треньорите, а колкото по-опитен си, толкова по в края на пейката се настаняваш. Кели Олиник казва, че тези места са най-желаните и обикновено принадлежат на старите кучета.

Друг ключов детайл относно позиционирането на пейката изкарва наяве Джейк Леймън. Той кара втория си сезон като професионалист и има свояата стратегия, а тя е доста красноречива – “стой далеч от най-потните си съотборници”.

Разбира се, на дневен ред са и измислянето на забавни поздрави, които често попадат на големия екран над терена, обсъждане на различни неща, дори и момичета в публиката, но най-често темата е баскетбол.

В 75% от времето се говори за играта. Но останалите 25% просто са обсъждане на това колко дълъг всъщност е този мач…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s