Златев посочи цел, очаква силен Академик и не иска да се връща назад по отношение на Тити

Screen Shot 2018-01-05 at 3.58.30 PM

Новият Левски Лукойл не се цели просто в спечелване на златен дубъл в България. Амбициите на сливането на петролната компания със „сините“ са свързани с мечтания пробив в евротурнирите. Онзи, който така и не бе осъществен от Лукойл Академик.

„Винаги сме били с амбициите да бъдем лидери в бизнеса ни. Когато преди 17 години започнахме проекта с Академик, отборът не беше получавал заплати. Дечо Коешинов искаше изрично да пишем на договора му, че ще има втори чифт маратонки. За този период се гордеем с 14 титли и 12 купи. Мисля, че това е доста красноречив резултат и доказателство за огромната работа през годините. Към днешна дата Академик функционира перфектно – школа, треньори и състезатели. В момента клубът се води от човек, който е играл при нас – Георги Давидов. Това показва, че имаме потенциал да развиваме и мениджърски кадри. Присъствието на човек като Петко Маринов пък е доказателство за приемственост и уважение. Почти няма отбор у нас, където да не играят наши възпитаници. Ние се чувстваме длъжни към тях и искаме да им дадем възможност да играят повече и да доказват качествата си, а не да чакат на скамейката. Положили сме огромни усилия и баскетболният проект вече се е състоял. Той вече може да функционира самостоятелно и да развива достойни млади български спортисти. Не бих съветвал никой да подценява Академик и да бъде отписван от кандидатите за трофей. Това ще бъде клубът, който ще докаже, че българските млади спортисти имат шанс за развитие. Нека да изчакаме и да видим колко отбори ще победят Академик. Дълбоко съм убеден, че в скоро време той ще има своя нов генерален спонсор. Г-н Папазов също ще трябва да положи доста усилия да победи този отбор“, обрисува Златев началната картина и случващото се с Академик София (Правец).

247101897c66e3477ed26e241a5169cb

Колкото до самата сделка с Левски 2014, шефът на Лукойл изрази мнение, че пълна зала „Универсиада“ и симбиозата между Константин Папазов и Тодор Стойков ще свършат нужното, за да се стигне до влизане в групите на Шампионска лига, че дори и Евролига. „Левски е един от най-старите клубове с голяма история и заслуги, с верни фенове. Преживяваше тежки времена, съществуваше благодарение на усилията на Тити Папазов. Това е несправедливост, този клуб заслужава много повече. Това би било добър стимул за развитие на потенциала, който този отбор има. Амбициите са големи. На този етап ще кажа само това. Тандемът, който се оформя в клуба между Константин Папазов и Тодор Стойков, дава основание да мислим, че те ще извършат необходимата работа и ще положат усилия клубът да заеме достойно място, не само у нас, а и в Европа. Винаги сме поставяли ясни и дългосрочни задачи, такъв ще бъде подходът и по отношение на Левски. Ако целта е да сме шампиони, по-добре да не се събираме. Амбициите са по-големи. Ще опитаме да направим така, че българският баскетбол да има достойно място в Европа. Договорът ни с Левски е за генерално спонсорство. Нямаме отношения към собствеността на клуба, но участваме активно в управлението. Отговорността за резултатите е на Стойков и Папазов. Те имат пълния кредит на доверие, но ще трябва да покажат и резултатите“, каза още Златев.

Бизнесменът допълни, че през лятото е искал да премахне чужденците от участие в първенството, но останалите президенти на клубове не са се съгласили. „Ще опитаме да направим нещо, с което да върнем публиката в баскетболните зали и да вдигнем нивото на баскетбола. Ще разчитаме основно на български играчи. Моето разбиране е, че трябва да се дава предимство на тях. Направихме предложение през 2018 г. да играем само с такива, но клубовете възразиха. В Академик и Левски ще има 22 българи и само двама чужденци. Смятам че отбори, които нямат школа, не бива да бъдат допускани в първенството. Спорт не се прави само с легионери, те не оставят следа в българския спорт. Проектът е дългосрочен. Не сме определяли период. Ще го развиваме, докато можем да кажем, че сме постигнали това, за което сме се събрали. Такова ми е отношението за Академик. Няма никакви законови нарушения на каквито и да е правила. Категоричното ми разбиране е, че всеки човек, който дава пари за спорта, заслужава уважение. От мен никога няма да чуете лоша дума за колегите ми. Разбирам притесненията на някои от тях, но не мисля, че са основателни. Конкуренцията ще бъде засилена. Амбициите ни не са от днес“.

Screen Shot 2018-01-05 at 4.11.57 PM

Относно скандалите през годините с Тити Папазов, размяна на серия обидни реплики между двата лагера, че дори и физическа саморазправа, Златев заяви: „В различните периоди отношенията ни с Тити са били различни. Той е уникална личност. На последния ни разговор му поставих въпроса какъв иска да бъде. Той не избра да бъде нито политик, общественик, президент и т.н. Поиска да бъде старши треньор. Това, което не може да му се отрече, е любовта към Левски и огромната му енергия. Клубът в последните години съществува заради него и заслужава уважение. Желая му успех“.

Колкото до ситуацията с двата баскетболни клуба Левски, които съществуват в момента, варианта да стане спонсор на Балкан и да ръководи зала „Универсиада“, бизнесменът отсече: „Нямам честта да познавам Юлия Боянова. Не съм водил разговори с нея. Не съм вникнал в юридическите дебри на този казус, но и затова има време. Имам огромно уважение към Балкан, има много силна школа и е много костелив отбор. Не възприех загубата от него като такава, защото имам симпатии към този тим. Преценката ни обаче е, че трябваше да заложим на проект, който би получил по-голяма подкрепа, какъвто е Левски. Неправилно е шампионът да играе без собствена зала и да плаща глоби, че играе в зала, която не отговаря на европейските стандарти. Никой не помогна този проблем да бъде решен. Доколкото съм запознат, „Универсиада“ е със сложен юридически статут. Ще положим усилия и ще разчитаме и на държавата, за да може да я възстановим във вид, който да отговаря на европейските стандарти“.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s