Преобръщат NBA с главата надолу

892328_105870152944279_1768761432_o

Комисионерът на NBA е готов да прати в историята целия модел на Лигата, с който всички сме свикнали.

След като преобърна концепцията на Мача на звездите, сега шефът на най-атрактивното баскетболно първенство на планетата умува за преформатиране на най-дългоочакваното събитие през целия сезон в NBA – свещените плейофи. Към момента отборите, завършили на първите осем места в двете конференции се класират за елиминациите, което често води до неловката ситуация тимове с отрицателен баланс (под .500) да се класират за плейофите, а такива с 45 и повече победи – да не намират място в тях. Ето защо Адам Силвър вижда бъдещето на елиминациите в NBA в по-проста схема, при която 16-те най-добри тима от редовния сезон, без значение от коя конференция са, да играят плейофи.

Преформатирането на плейофите е нещо, към което ще продължим да гледаме. Според мен обаче това ще изисква премоделиране и на програмата в редовния сезон. И преди съм казвал, че сега не играем балансирано, сигурен съм, че всички разбират. Ако не – това означава, че отборите от Изтока играят помежду си повече, отколкото играят срещу отборите от Запада. Усещането ни е, че, ако минем на схемата 1-16, ще трябва да имаме и балансиран график, за да направим битката за 16-те места в плейофите честна за всички. Това означава, че може да продължим с експериментите за броя на дните, в които да насрочим 82-та мача, което ще даде по-големи възможности за правенето на програмата“, заяви Силвър.

За да реализира идеята си, комисионерът на NBA е готов да промени не само графика на редовния сезон, но и броя на мачовете в него.

Нека добавя нещо към това, което казах преди дни, че няма никаква магия в сезона с 82 мача. Това не е промяна, която може да с очаква в скоро време, но ако се отдръпнем крачка назад и погледнем по-цялостно на програмата и как се определят местата в плейофите, трябва да разгледаме целият формат. При балансирането на отборите за плейофи във формат 1-16 влагаме и желанието да създадем по-голяма възможност за почивка на играчите и, когато е възможно, да намалим пътуванията. Тази година, с добавянето на още една седмица в програмата, ще елиминираме напълно проблемът с четири мача за пет вечери. Мисля, че това се случва за пръв път в историята. Освен това мачовете в две поредни вечери са най-малкият брой, предвиждан някога. Ако вземем сегашните формат и програма и направим плейофите 1-16, ще увеличим пътуванията. Ще има отбори, които кръстосват страната още в първия кръг“, завърши Силвър.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s