Най-лошите 38 дни

stephon_marbury_2004_olympics_worst.jpg

Олимпийски звезди – младите Джинобили и Марбъри в Атина

Американците наложиха тотална доминация в олимпийския баскетбол в последните вече близо 10 години. От Пекин 2008 насам златните медали при мъжете неизменно попадат на врата на звездите от NBA, представляващи родината си пред света. Но само четири лета по-рано, в родината на Игрите, в гръцката столица Атина, нещата не стояха по този начин.

С Тим Дънкан за капитан и с доказани в онзи момент имена като Алън Айверсън, Шон Мериън, Ричард Джеферсън, Ламар Одъм и Стефон Марбъри, янките пак бяха фаворите. Също и с изгряващи звезди в лицата на Дуейн Уейд, Кармело Антъни и ЛеБрон Джеймс и светила като Лари Браун, Рой Уилямс и Грег Попович на пейката. Нищо обаче не се разви по план и американците се прибраха с медали, но не със златен, а с бронзов цвят.

Стефон Марбъри. Три олимпийски цикъла и година по-късно, през 2017, вече бившият взривоопасен характер, блестял в Ню Йорк и Ню Джърси, преди това в Минесота, а след това в Китай, се върна към онези времена. Старбъри се ползваше с божествен статут в столицата Пекин, но когато си спомня за гръцкото лято на 2004, е всичко друго, но не и щастлив.

“Най-лошите 38 дни, които някога съм изживявал”, превърта времето назад той.

“Когато се събрахме за първи път… И говоря за отбор с ЛеБрон Джеймс, Кармело Антъни, Тим Дънкан и Алън Айверсън, трябваше да си поставим цели. Тогава казах, че не трябва да забравяме да се забавляваме по време на целия процес”, разказва още Марбъри и добавя, че кошмарът му, който си има име – Лари Браун, още тогава гледа различно на нещата.

Треньорът на американците подхвърлил нещо от сорта на “Хм. Чуйте го този, говори за забавление!”. Малко след това същият този Браун стана треньор на Марбъри в Ню Йорк, давайки допълнителен тласък на вече започналото падение на любимия син на Кони Айлънд.

“Най-лошите 38 дни”. 

И въпреки всичко, Стефон Марбъри бе адски добър баскетболист. Както може да се убедите сами.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s