Закриваме ли женския баскетбол?

download (13).jpg

Женският баскетбол в България е на прага на реалната опасност да бъде закрит. Или поне във варианта, в който го наричаме все още елитен! След като през изминалия сезон държавното първенство включваше „цели” 5 клуба, един от които изцяло изграден от девойки, то сега ситуацията е на път да придобие още по-тежки размери. Оказва се, че шампионатът може да бъде изграден от само два отбора!

Това е така, тъй като има сериозен разнобой между желаещите да играят със и без чужденки. Берое и Хасково са единствените, които отстояват позицията, че в клубовете трябва да има и външни момичета, за да могат те да повишават нивото. Или поне такова е тяхното становище. На другата вълна обаче са Нефтохимик, Монтана и Балкан, които също подадоха документи за участие в държавното, но само при положение че съставите бъдат изградени единствено от българки.

Така се стига до трагикомичния вариант женският баскетбол в България на практика да остане без елитно първенство. Кандидатите за второто ниво – А група, са цели 10, като заявка за там отново има от Ботевград. Сега топката е в Управителния съвет на федерацията, откъдето трябва да излязат със становище на следващото си заседание как точно ще се провежда шампионатът. Ако от там допуснат да има чужденки, то елитът ще е изграден от Берое и Хасково, а всички останали ще играят в А група. Ако не обаче, то въпросните два клуба може и да не играят през новия сезон…

Трудно е да се каже кое е по-правилно. Дали ограничението да няма нито една чужденка ще доведе до подобряване качеството на момичетата и съответно по-силен национален отбор? Едва ли. В същото време обаче е сигурно, че и с куп знайни и незнайни чужденки, не печелим нищо, тъй като нивото спада всяка година, а желаещите да тренират стават все по-малко. На фона на всичко това, преди 30 години България бе водеща сила в Европа, на национално и клубно равнище. Да, в минало време, но хората, отговарящи за този спорт, трябва да се запитат какво е нужно, за да се върви с малки стъпки в тази посока. Няма да станем европейски шампиони скоро, но поне да се класираме на европейско, защото от 1993-а досега изминаха доста години. А по всичко личи, че тепърва ще отброяваме още!

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s