Неизбежното се случи! Ню Йорк посочи вратата на Фил Джексън

Беше време. Според мнозина дори е твърде закъсняло. Треньорът Фил Джексън наистина е институция. Легенда. Той е забравил повече неща за баскетбола, отколкото ние някога сме знаели. Но Фил Джексън – като ръководител – това е друга бира. А най-късно това осъзна човекът, който му плаща – собственикът на Никс – Джеймс Долан.

„След внимателни размисли, всички заедно се съгласихме, че Никс тръгва в различна посока. Фил Джексън е един от най-почитаните и успешни личности в историята на NBA. Неговото наследство в баскетболната игра е несравнимо. Желаем му всичко най-добро и му благодарим за неговите работа за Никс, както като играч, така и като ръководител“

С тези думи собственикът на Ню Йорк Никс оповести решението си да уволни Фил Джексън. С уважение, но и с огромни загуби за търпението си. Едно на ръка, че легендарният треньор бе най-скъпоплатения оперативен шеф в цялата лига(годишна заплата от $12 милиона), но и през неговото управление отборът регресира във всеки следващ сезон. За капак Джексън изпусна всякакъв контрол над ситуацията в тима след като публично критикува звездата на тима Кармело Антъни и успя да вледени отношенията си с бъдещата голяма звезда на отбора – Кристапс Порзингис. Стигна се дотам, че след куп неуспешни сделки, смени на треньори и инатливото желание Ню Йорк да разчита на „триъгълното нападение“, Ню Йорк стана нарицателно на слабо управляван клуб.

phil_jackson_dolan

Беше време, когато Долан гледаше с усмивка на плановете на Джексън. Е, сега е време да му плаща неустойка

Любопитното е, че само преди два месеца – Джеймс Долан можеше да анулира последните две години от петгодишния договор с Джексън, но вместо това ги валидира.  Действие, което изглеждаше като ясен знак, че собственикът продължава да има пълно доверие на Фил. Натискът от фенове и медии вероятно даде резултат, както и поредицата от автоголове, които самият Джексън си вкара за тези малко повече от два месеца. Като се започне от факта, че камери го изловиха да си подремва сладко по време на интензивните тренировки за новобранците преди драфта, мине се през самия му избор под номер 8(Франк Нтиликина), за който също бе критикуван и завършим с опитите му да продаде Порзингис. Но сега Долан почти сигурно ще трябва да плаща неустойка, за да се раздели с проваления си ръководител.

Откакто пое нещата в Ню Йорк, Джексън не е видял сезон, в който Никс да запишат дори 40 победи. Всъщност за целия период на управление може да намерим още много страни решения на президента Джексън, но шокиращото е търпението на Долан и липсата на логика в момента на раздялата, която ще излезе скъпо.  Но „по-добре късно, отколкото никога“ са казали мъдрите хора, а за нас остава любопитсвото за това, което предстои. Източници от лигата разказват, че собственикът на Никс има свой фаворит за наследник на Джексън и това е генералният мениджър на Торонто – Масай Уджири. Сигурно е, че предстоят още любопитни новини от Madison Square Garden. А още по-ясно е, че войната на нерви между Кармело Антъни и Фил Джексън вече има своя победител и това не е „Дзен мастер“-а.

kolant

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s