Георги Глушков: Драфтът на Везенков е добър, както за него, така и за националния отбор

dc-tmoyvyaao57d

Президентът на родната федерация по баскетбол Георги Глушков бе изключително доволен от развоя на Драфта. Легендата говори пред „Тема Спорт” на път за Прага, където ще присъства на финалите на европейското първенство при жените, както и на Борда на ФИБА.

„Радвам се много за Александър. Да те изберат в Драфта е нещо много голямо, което не се е случвало досега на българин. Тепърва предстои да се разберат доста неща около бъдещето му. Важно обаче е, че той получи своето признание. Сред най-добрите 60 баскетболисти в света между 20 и 22 години. Това е наистина голяма новина за нашия спорт”, бяха първите думи на Глушков.

_MG_1152.jpg

Към момента той остава единственият наш баскетболист, играл в НБА – във Финикс през 1986-а. Пред Везенков обаче се отваря реална възможност да направи това през следващата година. „Трябва да гледам от страна на българската федерация и затова ще ви кажа, че новината наистина е отлична. От една гледна точка това е така за самия него. Ще получи възможност да доразвие качествата си в Барселона и впоследствие да отиде там наистина готов. Това е реклама за него, за името му, но и за българския баскетбол. Може и да не е израснал тук, но все пак си е наше момче. Тук идваме и до другата гледна точка – ще може да играе за националния ни отбор. Ако бе избран сред първите 30, това нямаше да бъде възможно, защото НБА нямаше да го пусне по време на сезона, както промениха сега датите за квалификациите (б.р първите 30 имат гарантирани договори от НБА не им позволяват да напускат първенството, докато то върви). Сега ще може да разчитаме на него и през есента, стига, разбира се, да преодолеем първата световна квалификация. Затова новината е отлична както за него самия, така и за националния ни отбор. Вече всичко е в неговите ръце. Той държи здраво бъдещето си и има всички необходими качества, за да разгърне потенциала си”, каза още Глушков.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s