Жега в Кливланд

„Жега в Кливланд”. Едва ли много от вас са отделили време да гледат телевизионния сериал с това име, но определено то е подходящо за нова документална поредица. И ако в оригинала сюжетът се върти около живота на четири недоволни жени в Кливланд, то в баскетболната реалност в Охайо, както обикновено всичко се върти около ЛеБрон Джеймс.

Собственикът на Кливланд Кавалиърс Дан Гилбърт взе радикални мерки след загубения финал в NBA по-рано този месец и реши да смени генералния мениджър Дейвид Грифин. Една от безспорните изненади в младото лято на 2017 като се има предвид, че в последните месеци всички индикации бяха, че договорът на Грифин ще бъде удължен след изтичането му в края на този месец. Все пак това е човекът от високите етажи на управлението на клуба, който успя да намести пъзела за първа титла на отбор от Кливланд след повече от 50 годишна суша.

шефове

Ето как изглежда и официалното становище на собственика Гилбърт:

„Кливланд Кавалиърс и неговият генерален мениджър, Дейвид Грифин, взеха взаимно решение да не удължат настоящия договор помежду си, който изтича на 30.06.2017г.

От името на целия клуб искам да благодаря на Гриф за неговите лидерски качества и всичко, с което допринесе по време на перстоя си тук, включително за ролята му при спечелената наскоро първа титла в NBA“

В този момент нямаме готовност да анонсираме нищо свързано с новото ръководство на тима, но сме сигурни, че всички останали в управлението продължават да работят усилено и да търсят възможности за подобряване на отбора ни в следващите седмици.“

Раздялата с генералния мениджър просто не може да бъде импулсивно решение. Не и в този момент. Година преди изтичането на договора на ЛеБрон с Кавс. Дни преди Драфт 2017 и преди официално да стартира лятната трансферна лудост. Тя реално вече започна с публичното желание на Пол Джордж да напусне Индиана след края на идния сезон. Една от многото възможни дестинации за крилото изглеждаше Кливланд, а според информация на USA Today в часовете преди да разбере съдбата си, Дейвид Грифин е бил в активни преговори по сделка, която да прати Джими Бътлър в състава на Кавс. Все още не е ясно как раздялата с генералния мениджър ще се отрази на възможността Кливланд да привлече някой измежду Бътлър и Джордж, но е ясно, че това решение не може да е спонтанно.

Тогава защо?! Възможните прични изглеждат три:

Първа възможна причина: Да се угоди на ЛеБрон. Публична тайна е, че Джеймс е с огромна тежест при взимането на решения от ръководството в последните три години след завръщането си от Маями. Тезата е логична, особено след като ЛеБрон нееднократно изрази публично желанието си тимът да бъде подсилен с още повече играчи. И Грифин му отговори само в последния сезон с Кайл Корвър, Дерън Уилямс, Дерик Уилямс и злощастно контузилия се Андрю Богът. Нищо чудно обаче, когато ЛеБрон изигра исторически финали със средни показатели 33.6 точки, 12 борби и 10 асистенции и въпреки това загуби категорично в 5 мача от Уориърс, търепнието на суперзвездата да се е изчерпало. Ако този сценарий се окаже верен – тогава ЛеБрон трябва да обогати витрината си с лични трофеи и с един „Оскар”, защото часове след решението на собственика Гилбърт да се раздели с Грифин ЛеБрон реагира с огромна подкрепа и уважение към доскорошния си шеф в Twitter:

lbjtw

„Ако друг не те е оценил, то аз те ценя, Гриф! И се надявам това да важи за всички в Кливланд. Благодаря ти за това, което направи за отбора в последните три години! Успяхме да спечелим една титла заедно!”

Склонни сме по-скоро да се доверим на ЛеБрон, който само месеци по-рано отново публично изказа подкрепата си към Грифин и подчерта, че според  него догоговрът на генералния мениджър трябва да бъде продължен.

Dan_Gilbert

Втора възможна причина: Грифин и Гилбърт са имали различна визия за бъдещето на отбора. Лятото е едно от най-важните за Кливланд в близко бъдеще и е напълно възможно собственикът и този, който управлява парите му да са гледали в различни посоки. Грифин изглежда беше готов на всичко, за да привлече някой измежду Пол Джорд и Джими Бътлър. Разменната монета при почти всички сценарии е Кевин Лав, а в същото време източници на ЕSPN и BleacherReport разказват, че в клуба са пристигнали немалко запитвания с интерес към Кайри Ървинг. Тоест време за решения, чиито последици ще са в сила години наред. И всичко това след загубен финал и засилващите се спекулации, че ЛеБрон Джеймс няма намерение да остава в Кливланд повече, отколкото го изисква текущият му договор (2018). Съвсем логично е в тази какафония от всевъзможни сценарии връзката помежду им да не е издържала. Особено на фона на практиката, която показва, че като собственик на Кливланд Гилбърт не е подновил договора на нито един от генералните си мениджъри. Така двамата са виждали бъдещето по различен начин, а всички знаем, че в подобни ситуации дилемите се решават от човека с парите.

Cleveland Cavaliers v Houston Rockets

Трета възможна причина: Кливланд дава перфектното извинение на ЛеБрон да си тръгне. Трудно е да си безбожно богат и също толкова глупав. Затова изключваме възможността Дан Гилбърт да не си е дал сметка, че ако ЛеБрон наистина е решил да си тръгне догодина, е време да се вземат мерки отсега. Защо да се кърпи, когато може да се шие наново?  След присъединяването на Кевин Дюрант към Уориърс лигата се промени драстично що се отнася до това, което е необходимо на един отбор, за да стане шампион. Притеснени от трансфера, макар и действащи шампиони, цяла година Кавс се подсилваха „на парче”. Сега обаче изглежда ясно, че това не дава търсения резултат, а нищо чудно Гилбърт да е скептичен към плановете на Грифин. Особено, когато няма голямо желание да плаща допълнителни такси за заплати, а тавана на възнагражденията го опира като капака на затворен аквариум, в който удавник се бори за глътка въздух. Ако Дан Гилбърт не вярва, че Грифин може да сглоби отбор, който да победи Голдън Стейт в серия от 7 мача, няма по-логично решение от това да даде път на следващия. Дали защото има готов вариант за магическо лято 2017, което да накара ЛеБрон да остане завинаги(изглежда все по-малко вероятно), или просто защото знае повече от нас за намеренията на Джеймс, и в двата случая когато промените са необходими, никога не е късно да ги започнеш.

chauncey bill

Едно е сигурно – ще мине време, докато разберем истинските мотиви за изненадващата жега в Кливланд. Важно е да се разбере и новия човек с власт, който ще заеме позицията на GM.  Ако можем да се доверим на първите клюки отвъд океана, Гилбърт е готов с още една изненада. Тя е свързана с дебютант в занаята – шампионът с Детройт от 2004-а Чонси Билъпс. Идеята е Мr. Big Shot, който има добри отношения с Гилбърт, но и с треньора Тай Лу,  да бъде назначен за президент по баскетболните операции, а след това самият Билъпс да избере новия генерален мениджър.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s