Колко струва Джордан преди Air?

michael-jordan-converse-1984-olympics

Името на Майкъл Джордан продава. Цифрите са категорични и дори днес, когато е на 54-годишна възраст, кецовете от бранда Air Jordan не спират да се грабят като нещо невиждано, макар MJ да не е играл близо 15 години, окачайки кецовете на пирона през 2003 година като играч на Вашингтон.

За справка – на 16 април 2003 година във Филаделфия той бе обут с бяло-синя разцветка на Air Jordan XVIII. Моделът излиза още през 2002 година, а освен в гореспоменатите цветове, Майкъл носи и черно-синия вариант. В наши дни тези две вариации все още могат да се намерят на “скромни” цени, започващи от около $400.

pe4eqifsunlvepaeoz8o

Но колко струва Джордан преди епохата Air и летящото лого с разкрачения силует на Майкъл? Преди NBA да му забрани да носи Air jordan I и преди милионите да започнат да се трупат, а стотици хиляди по света да се прекланят пред него?

$190,372.80. Това е сумата, за която бяха продадени кецовете Converse, които легендата носи по време на олимпийския баскетболен турнир, който САЩ печели у дома – през 1984 година в Лос Анджелис. Малко повече от месец след като е избран в Драфта от Чикаго, Джордан се забавлява по западното крайбрежие и повежда младия тим на Щатите със средно 17.1 точки, в осем мача, като във финалната среща с Испания вкара 20, а преди това прескача тази граница в още два случая.

Джордан играе с №9 на екипа и с Converse на краката по време на тази Олимпиада, продължавайки традицията да носи тази марка, точно както прави и по време на престоя си в Северна Каролина. Причината тогава е, че Дийн Смит има сделка с точно този бранд, която се състои в еднократно плащане от $10 000 годишно към треньора.

Високата цена на този чифт идва от гледна точка на това, че финалът в Калифорния е последният мач на Майкъл като аматьор. След това той преминава в отбора на Nike, които го превръщат в маркетинговата и рекламна икона, която остава и днес и създават Jordan Brand. В първите два месеца на Air Jordan на пазара, компанията инкасира приходи от $70 милиона само от продажбата на кецовете на изгряващата звезда на Булс.

След спечелването на олимпийското злато, Джордан подарява кецовете на едно от момчетата, които подават топките, което се оказва син на легендата на Лейкърс Гейл Гуудрич. Освен всичко това Майкъл поставя и подписа си върху тях, а маратонките са непокътнати и в тях стоят ортопедичните стелки на Негово Въздушество.

Това е и последният път, в който той играе с Converse в официален мач.

P.S. 33 години по-късно Северна Каролина играе с екипировка на… Jordan Brand.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s