Един на хиляди

jonathan_jeanne_combine2017_1-660x400

С ръст от 218 сантиметра и размах на ръцете от 14 повече – цели 232, Жонатан Жан изглежда точно като момче, което е родено, за да играе баскетбол. Но за съжаление това няма да се случи поне в близко бъдеще, макар допреди часове точно то, бъдещето му, да изглеждаше по мечтания начин и свързано с попадането сред най-добрите в света – NBA.

Френският тийнейджър научи, че страда от синдрома на Марфан, рядко генетично заболяване, което се проявява на 1 от 3000 до 10 000 души, свързано с нарушения в съединителната тъкан, както и с проблеми със сърцето, артериите и зрението. Страдащите от рядкото заболяване са високи над средното, но това надали е нещо, което прави впечатление при все че говорим за за професионален баскетболист.

Други характерни белези на Марфан са издължени и слаби крайници – крака и ръце, както и пръсти.

19-годишният Жан се представи много добре на т.нар. Draft Combine в Чикаго – ежегедно събитие, на което специалисти и треньори се уверяват отблизо с уменията на играчите и с физическите им способности. Покрай участието си там Жонатан е бил подложен и на ядрено-магнитен резонанс, в следствие на който се установява, че гръбнака му има непривичен вид.

Вчера младият французин е получил резултатите от допълнителни и специализирани прегледи, през които е преминал, а агентът му Буана Н’Диайе ги потвърди официално. Само ден по-рано, в сряда, талантливият център е тренирал с Торонто и е впечатлил канадците.

В последния mock draft на специализираното издание DraftExpress, Жан фигурираше като избор №22 в първия кръг, но сега ще трябва първо да се погрижи за здравето си, а евентуално след това да потърси обратния път към паркета и кошовете.

При добро стечение на обстоятелствата завръщането му не е изключено, защото има подобен пример – този на Айзея Остин. През 2014 година американецът получи същата диагноза, също почти непосредствено преди Драфта, за който бе спряган като сигурен висок избор. Историята му обаче се разви добре и имаше хепиенд, защото от януари тази година насам Остин играе професионално за ФМП (Белград) в Сърбия. Това обаче се е случило след непрестанен лекарски контрол в двете години след диагностицирането и медицинско разрешение.

До момента Жонатан Жан играеше за френския Нанси, където бе абсолютно страшилище под коша с близо 10 борби и 4 чадъра средно на мач.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s