А какво мисли NBA за Везенков?!

768x432

Специалисти и анализатори от три години коментират представянето на Александър Везенков и шансовете му да попадне в NBA. Силните и слабите страни на 206-сантиметровото тежко крило на Барселона вече са били обект на десетки анализи, както и това дали сега (или в предишните две години) е точният момент за попадането му в Лигата. Самият Александър не веднъж е изразявал мнението си за това вижда ли се в NBA как предпочита да се развие кариерата му. Чудели ли сте се някога обаче какво мисли NBA за Александър Везенков? Е, от picknroll.bg предлагаме на читателите си профилът на национала ни в официалната страница, посветена на Драфт 2017.

VezNBA1

Силни страни:

Харесват му физическите сблъсъци – треньорите са му казали, че е за позиция „3”, но иска да играе на „4” и е работил здраво за това;

Изстрелва много бързо топката при стрелба с отскок, рядко я „прибира”;

Ниският център на тежестта му помага да печели физически битки;

Играе сърцато в защита, показва солидни баскетболни фундаменти и техника;

Притежава добро усещане за играта, фокусиран е през цялото време.

Слаби страни:

Липсата на атлетизъм ограничава потенциала му;

Бавното странично придвижване ще го забави при защитаването на високи играчи, ориентирани към периметъра;

Трябва да продължи с развиването на мускулатурата в горната част на тялото си.

 

Образът му в NBA:

Везенков представлява истинско олицетворение на раздвоението. Въпреки продуктивността и развитието си през последните години, е трудно да си го представим като играч от NBA. Физическите му ограничения пораждат въпроси относно това кого би могъл да пази в защита в NBA. Иска да е тежко крило и играе като такова, но повечето специалисти смятат, че му приляга да играе на лекото крило. Показва изключително високо IQ на игрището и умее да разтяга играта към линията за три точки. Има добри инстинкти за борба под коша, но се затруднява да печели топката заради сравнително късите си ръце и слабия си отскок от място.

VezPG

Сезон 2016/2017

Везенков създаде много шум през 2015 г., след като, едва 19-годишен, беше избран за MVP на гръцката лига със 17 точки и 7 борби средно на мач. След като оттегли името си от Драфта, подписа с европейския гранд Барселона, където ролята му беше сведена до такава на твърда резерва. През тази година получи повече шанс, като Барселона постепенно го превърна в основен играч. Този сезон беше титуляр в 23 мача.

Ключови показатели:

32 мача; 18.0 минути; 9.0 точки; 69% за 2 точки; 38% за 3 точки; 83% за 1 точка.; 3.2 борби; 0.8 асистенции; 0.5 откраднати; 0.3 чадъра; 0.8 грешки (Liga ACB).

30 мача; 18.4 минути; 7.5 точки; 68 за 2 точки; 48% за 3 точки; 85% за 1 точка; 3.2 борби; 1.1 асистенция; 0.7 откраднати; 0.2 чадъра; 0.6 грешки (Евролига).

Важни моменти в кариерата:

През 2013 г. изрази готовност да играе баскетбол в NCAA за Зейвиър, но избра да остане в Гърция. Най-добър млад играч в гръцкото първенство за 2013 г. и 2014 г. Част от българския национален отбор. Завърши осми при реализаторите в квалификациите за Евробаскет 2015 (17.3 точки), десети по тройки средно на мач (2.2) и двадесети по процент успешни стрелби (50.6). Топреализатор на Евробаскет 2014 за младежи до 20 години (19.3 точки) и борец №1 на първенството (11.2), беше избран в идеалния отбор на турнира. Зададе темпото на Евро 2013 за 18-годишни при вкарвачите (22.4 точки) и завърши трети при борците (10.2). Трети на Евро 2012 за 18-годишни при реализаторите (16.7 точки). Оглави класирането на стрелците на Евро 2011 за 16-годишни (27.1 точки) и завърши трети по борби (9.9).

c_tg99vv0aaidjw

Любопитна статистика:

Везенков беше избран в идеалния отбор на младите баскетболисти на испанката Liga ACB през този сезон.

Напомня на:

Бат Бонър

МНЕНИЕТО НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ:

Тревър Маньоти, The Stepback

В третия си опит в Драфта на NBA, Везенков вече е достигнал до уменията, за които загатна през 2015 г. Вероятно все още е периферен за Лигата играч, възможен избор с нисък таван на развитие, който може би ще бъде по-ефективен в Евролигата отколкото когато и да било в САЩ. Но тази година доказва, че той притежава едно умение на ниво NBA – стрелбата, и демонстрира знаци, че може и да има място за него като резервна „четворка” в „small-ball” петица на терена. Психическата страна от играта му е отлична и това със сигурност ще му помогне. Въпреки рискования ход да се откаже от Драфта през 2015 г., Везенков работи здраво, за да се върне в разговорите за тазгодишната лотария и е една от най-добрите „draft-and-stash” опции, с които клас 2017 разполага”.

c_p5dszwsaazria

Крис Денкър, NetScouts Basketball

Много отбори залагат предимно на стрелбата от тройката, „small-ball”, заслон и контразаслон с отворена стрелба и това дава възможност на момчета като Везенков, които умеят да стрелят добре. Играе в клуб на високо ниво и се състезава срещу възможно най-добрата конкуренция извън NBA, изключително отдаден в защита, работи здраво, просто му липсва елитният атлетизъм, който всеки би желал да види. Не се изненадвайте ако бъде избран в Драфта и, с подходящия отбор или система, намери мястото си в лигата”.

Карл Бремън, NetScouts Basketball

Везенков изглежда като периферен вариант за NBA, най-вече заради дефицитите си в защита, но прави едно нещо много добре и това е да стреля. Може да се превърне в специалист като „стреч-четворка” с ограничено игрово време заради проблемите си в защита. Ако даден играч прави нещо много добре, то той има шанс, а Везенков вече има това едно нещо”.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s