Без ограничение на чужденците от новия сезон?

BeroeLuk

Сериозни промени могат да настъпят в правилника и наредбите на баскетболната лига на България. Днес ръководствата на клубовете, които участват в елита на първенството, се събраха, за да обсъдят под какъв формат да се проведе шампионата през следващия сезон. Picknroll.bg научи, че дискусията е продължила над 3 часа, като са коментирани няколко по-щекотливи точки.

Една от основните промени, които могат да настъпят през следващата кампания, е свързана с бройката на чужденците в НБЛ. Почти сигурно ще отпадне максимума за картотекиране на такива. В момента всеки отбор може да има на разположение до 5 баскетболисти извън България, като има право на най-много две промени в това естество. Идеята е това да отпадне, но за сметка на това да се въведе минимум на български играчи на паркета. Очаква се клубовете да се задължат да имат поне двама родни баскетболисти едновременно на терена. Това се прави с цел тимовете да са конкурентни в Европа, където ФИБА няма ограничения, но се съобразява с правилата на всяко едно първенство. В същото време обаче по този начин няма да бъдат толкова засегнати и българските играчи, тъй като поне петима ще получават шанс за изява.

Друг интересен момент от вчерашното събрание е свързан с предложение за нов формат на Купата на България. Идеята е тя да се провежда по време на сезона и да няма финали в един град. По този начин трофеят се решава в Гърция. Това означава четвъртфинали, полуфинали и финал на разменено гостуване, като домакините ще се определят с жребий.

Освен това вчера не успяха да изберат и нов председател на Лигата. Причината – никой не иска да наследи Иван Чолаков. Соченият за основен вариант шеф на Берое Васил Кифев е обявил, че няма намерение да става шеф на НБЛ. Подобно становище е заявил и президентът на Левски 2014 Константин Папазов. Чолаков пък не може да остане на поста, тъй като длъжността е с мандат от една година и не е последователна. Всички тези предложения ще трябва да бъдат оформени в писмен вид и да бъдат гласувани на следващо Общо събрание на Лигата, което ще се проведе в края на месеца.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s