Тони Дечев: Да освободя Филип бе най-тежкото решение в кариерата ми

18839803_861575230661037_5821891047469706961_o

Тони Дечев говори пред „Тема Спорт” ден след третата поредна титла, която спечели като треньор на Лукойл Академик, и общо четвърта като наставник в кариерата си (2014-а бе помощник на Тити Папазов в Левски). Той даде искрено интервю, в което сподели както за успеха със студентите, така и за тежките моменти, през които клубът премина, един от които раздялата с капитана Филип Виденов.

 

– Г-н Дечев, след финала с Берое казахте, че това е най-сладката титла. Какви други емоции предизвиква тя у вас?

– Естествено, съм горд от постигнатото, но може би е такава заради всички критики и трудности. Тя е най-трудна не като резултат, а заради пътя, по който се стигна до нея. Сега се отдавам на почивка. Решил съм поне 10 дни да не мисля за баскетбол. Най-важното от всичко е да се опитам да направя истински анализ на целия ми престой в Лукойл Академик, за да бъда готов за ново предизвикателство. Ако ръководството реши да ми предложи нов договор, да знам какво не съм успял да направя, какво съм сбъркал, да си поставя нови предизвикателства. Това ще бъде нещото, което може да ме накара да си удължа договора, ако има предложение изобщо.

– Тодор Стойков каза пред БНТ, че вие сте първи избор…

– Така е, но когато наистина се стигне до разговор, може да коментираме по-сериозно тази тема. Ясно е, че в сезона направихме някои грешки. Опитахме се да ги поправим, някои успяхме – други не. Като цяло, всичко това, натрупано в едно, представлява и този тежък сезон, за който аз говоря.

18768486_861574277327799_5904860278842123793_o

– Вие ли бяхте една идея по-слаби спрямо миналата година, или пък другите бяха една идея по-силни, за да бъде този сезон толкова тежък?

– Със сигурност е по малко и от двете. Берое и Рилски спортист бяха с една идея по-добри от миналата година. Ние пък бяхме с една идея по-слаби.

– Станахте такива след напускането на словенеца Загорац?

– Да, може би това беше първата ни грешка. Бях абсолютно убеден, че в този период е почти невъзможно да се намери играч, който да бъде с по-добро ниво или да помага повече. Смятах, че само елементът стрелба на Загорац няма да бъде достатъчен, за да се компенсира. През цялото време, когато сме губили, го правехме, защото нямахме стабилитет в подкошието. Търсех такъв играч, но още тогава ви казах, че не намерих. И започнахме да правим компромиси, нови грешки и стана натрупване, от което дойде и резултатът във втората фаза на ФИБА Европа и купата. Това бяха ключови моменти през сезона, които не успяхме да оправим.

18738479_861591570659403_5401945899546660560_o

– Но пък победихте Берое сега, спирайки високите им играчи.

– Смятам, че по-скоро справянето с Шейн Гибсън бе ключът. Да, в един-два мача лимитирахме високите им играчи с малко точки, но само в една среща спечелихме категорично борбата – във втората среща в Правец.

– Филип Виденов каза след купата, че с онази игра, към дадения момент, няма как да спечелите титлата. Какво променихте, защото в последните срещи отборът действително игра много добре.

– Генерално смених защитата ни в двата основни елемента в модерния баскетбол. На пик енд рол наблегнахме на друг вид защита и според мен подобрихме скоростта и агресията, с която играхме.

18739285_861591943992699_8095128308546824989_o

– И това се оказа ключово?

– Смятам, че изглеждахме много по-добре дори от мачове, в които побеждавахме. Имам до един всички анализи, които са толкова обемисти като критика към играчите, че сигурно в един момент са ме помислили за луд.

– Мачовете с Рилски спортист ли събудиха отбора, за да имате една идея по-лесен финал сега с Берое?

– Абсолютно съм убеден в това. Основната причина да се получи тази серия, по този начин, бе това, че не спечелихме първия мач с Рилски. Ако бяхме го направили и повели с 2:0, тогава нещата щяха да са други. А вече цялата ескалация на напрежение, приказките, че дори когато са ни били, са го правили въпреки съдиите, това мотивира много момчетата, обедини ги и нямаше много нужда от разбор и приказки.

– Да ви върна към купата. Филип се раздели с клуба, но останаха някак неизказани някои неща. Имаше ли напрежение между вас?

– Няма какво да се лъжем, решението за освобождаването на Филип Виденов го взех аз. Когато претеглих ситуацията, реших, че ако остана, трябва да го направя в обстановка, в която наистина мога нещо да променя. Смятах, че с Филип не мога да променя нищо. За напрежение не мога да говоря в никакъв случай. Нито сме се карали, нито конфронтирали, но усещах едно недоверие от него към мен, което се предаваше и върху момчетата, а аз губя контрола на съблекалнята. Треньор и отбор не могат да успеят в такава обстановка.

16835829_945276428941977_1122996461549358169_o

– Едва ли е било лесно това решение, защото знам, че сте приятели.

– Не, не беше никак лесно, защото Филип Виденов, за да е в Лукойл Академик, причината отново бях аз. Държах изключително много да е при нас – българин, със страхотни баскетболни качества, с опит, капитан на отбора, който можеше във всяка една ситуация да стои зад гърба ми. С времето обаче нещата не се получиха по този начин и се стигна до това тежко решение, което трябваше да взема.

– Това ли е било най-тежкото ви решение в кариерата?

– Абсолютно да. Всяко освобождаване на играч е трудно, но специално към Филип Виденов имах огромен респект и много вярвах, че той във времето ще разбере ролята си и ще я приеме. За съжаление, наистина го казвам, не се получиха така нещата.

– След раздялата обаче изпълнихте поставената цел…

– Дали е вследствие на това решение, или не, хората могат да преценят. Ако са видели, че играем различен баскетбол, значи нещата са се получили. Ако смятат, че с него или без него сме длъжни да станем шампиони, без значение с каква игра, ще кажат, че това не е фактор, който е спомогнал за титлата. Аз като старши треньор на отбора, работейки всеки ден с момчетата, виждайки нещата много по-навътре, мога да кажа, че към дадения момент е било правилно решение.

– Три поредни титли Ви изравняват с Божидар Такев, на една зад Нейчо Нейчев. Как се чувствате до такива имена?

– Не знаех това, защото всички помним историята от новата ера на Академик с Валентин Златев. За тези легенди само сме чували и чели, но не сме ги гледали на живо. За мен действително е чест, че мога да съм редом до такива треньори.

18766703_861574723994421_7152003872222479756_o

– Виждате ли се като човека, който може да спечели пет поредни титли?

– Отново ще кажа, че ако ръководството, в лицето на президента Валентин Златев и спортния директор Тодор Стойков, решат, че могат да продължат тенденцията да вярват в мен и да виждат, че мога да надградя и добавя, бих се замислил сериозно да продължа да работя в клуба. След като ясно и точно след известно време направя реален анализ на случилото се през тези две години и половина и какво мога да добавя. Всеки би казал, че с най-добрия и скъп отбор е много лесно да станеш шампион, а трудът никой не го оценява. Има си плюсове и минуси работата в такъв клуб.

Автор: Хари ЛАТИФЯН, в-к „Тема Спорт“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s