5 въпроса пред Голдън Стейт преди финала срещу Кливланд

18588967_10155504188582526_33104907319147949_o

За трета поредна година Голдън Стейт и Кливланд ще се определят шампиона на NBA.

Макар и всички да очакваха именно тези два тима да се срещнат отново в битката за трофея „Лари О`Брайън”, Стеф Къри и компания трябва да отговорят на няколко важни въпроса ако искат да си върнат титлата, която миналата година изгубиха.

1. Колко ще разчитат Уориърс на Дюрант в атака?

18422105_10155087997016655_1938151525459837526_o

Най-голямата разлика между миналогодишните финали и сегашните е присъствието 206-сантиметровото крило в състава на Голдън Стейт, като той може да пробива, да стреля отвсякъде и да принуждава съперника да го дублира. Кевин Дюрант пасна чудесно на офанзивната игра на Уориърс, но също така им даде още възможности. Ако нещата не се получават както обикновено, тогава Стеф Къри и компания могат да подадат на Дюрант и той да си свърши работата.

Това означава да остава в изолации, да играе на пикенрол и да стреля с отскок. Понякога означава и да поставя заслони, или, по-често, да минава да ги ползва покрай Стеф Къри. Това са простички начини Голъдн Стейт да бележи, когато нещата не вървят, но могат да се окажат необходими срещу Кавълиърс.

Съдийството също може да окаже сериозна роля тук. Големият въпрос в този случай е дали на Кливланд ще бъде позволено да хваща и задържа Къри, Клей Томпсън и Дюрант при всеки техен набег. Ако ги оставят да се движат сравнително необезпокоявани без топка, тогава Уориърс биха могли да влязат в своя си ритъм и да се възползват от честата липса на концентрация от „слабата страна”, която Кавс демонстрират от време на време. Ако съдийството е по-свободно, тогава Голдън Стейт ще се озоват в ситуация да държат повече топката на едно, а тогава специфичните умения на Дюрант наистина ще са им необходими.

2. Могат ли Уориърс да удържат пикенрола ЛеБрон-Кайри?

18275145_10155355632618278_2027429309644913402_n

ЛеБрон Джеймс и Кайри Ървинг правят елементарна комбинация, която обаче може да се окаже толкова разрушителна за съперника, че от ESPN й посветиха специален материал. Кавълиърс използваха заслон и контразаслон отново и отново през миналогодишните финали и това е един от аспектите, в които привличането на Дюрант в Уориърс няма с какво да помогне.

Една от причините Кливланд да използва това е да омаломощи Къри. Кавс правят всичко възможно да са физически агресивни срещу звездата на Голдън Стейт когато той е с топката и го карат да хаби енергия когато е в защита. Ако се озове в ситуация да пази Джеймс, тогава Уориърс трябва да му изпрятат помощ. А в такъв момент никой не е по-добър от ЛеБрон в това да намери свободен човек за стрелба.

С Дюрант като версия „Много добър 5” на Дреймънд Грийн, защитата на Голдън Стейт е много по-добра в сравнение с миналата година. Нападението на Кавълиърс беше невероятно и мина с лекота през Източната конференция, но може и да не успее да генерира с постоянство същите ситуации, когато трябва да се справя с дълбочината на състава, скоростта и разнообразието на Уориърс. Все пак през 2016 г. Кавс намериха рецептата срещу Голдън Стейт и със сигурност отново ще я пробват.

3. Ще намери ли Стеф Къри своя ритъм?

18619998_10155495513302526_6614780251317096396_n

Разочароващото представяне на Къри в миналогодишния финал е леко преувеличено – все пак записа средно по 22.6 точки и 40% успеваемост от тройката, но със сигурност не беше на очакваното ниво. Без значение дали това се дължи на контузия, Къри имаше цяла година да помисли върху това какво се о бърка в играта му.

Преди контузията на Айзея Томас да предопредели изхода на финала в Източната конференция, Кливланд прекара по-голямата част от плейофите в опит да неутрализира плеймейкърите на съперника. Срещу Голдън Стейт обаче това няма да е никак лесно, особено след като към уравнението е прибавен и Дюарнт. Ако за Кавс приоритет стане да отмъкнат топката от ръцете на Стеф, то Уориърс имат още няколко варианта да ги атакуват. Поне що се отнася до стартовата петица на Голдън Стейт, Кливланд може да се наложи да подходи по различен начин.

Къри със сигурност ще е готов за плановете на Кавс да го уморят. Ще очаква светкавични действия, смени и различни защитници. Ще си зависи изцяло то него да заиграе с обичайния си микс от радост и инстинкт на убиец, за да влезе в ритъм, като, същевременно, лимитира грешките си.

4. Могат ли Фрай и Корвър да останат на терена?

Untitled

Миналият сезон Чанинг Фрай изгуби мястото си в ротацията на Кливланд за финала с Уориърс, въпреки че стреляше 58% от тройката в първите три кръга на плейофите. На Тайрон Лу не му хареса срещу кого Фрай ще трябва да се изправи, тъй като искаше в защита Кавс да са възможно най-разнообразни.

Това може да се случи отново, още повече, че Фрай почти не игра срещу Бостън. Ако той не играе, това ще намали значително шансовете на Кливланд да се задържи в битката от тройката и елиминира възможността на машината за алей-уупи Джавел МакГий да му се налага да пази периметъра.

Съществува и възможността снайперистът Кайл Корвър да се окаже в подобна ситуация по време на сериите. Макар и да е изключително оръжие, когато е на игрището заедно с Джеймс, Голдън Стейт се прицели именно в него като защитник при победата си със 126:91 през януари. Колкото и умен защитник да е, може и да не му достигнат скорост и височина за да помага при покриването на стрелците на Уориърс. Ако Фрай и Корвър не играят, това ограничава значително „втория състав” на Кавълиърс и поставя под допълнително напрежение титулярите.

5. Могат ли Игуадала и Грийн да накажат Кливланд?

17991346_10155388362127526_2649425040455790860_o

Помните ли как Харисън Барнс пропусна всички онези отворени тройки миналия юни? Трудно е да си представим, че и Дюрант ще го направи. Това означава, че ако сте мислели година, че Кавс са планирали да предизвикват Игуадала и Грийн да стрелят – само чакайте да започне серията сега. Уравнението да сам да си избереш отровата не изглежда много сложно. Грийн стреля 47.2% от далечно разстояние в плейофите, но Кливланд със сигурност силно предпочитат да оставят него на позиция, отколкото да дадат отворена стрелба на Къри, Дюрант или Томпсън. Същото важи и за Игуадала, който е пълна греда от далечно разстояние в плейофите и се бори с болки в коленете.

Основно на Грийн и Игуадала ще се разчита в защита. Но ако вкарат стрелбите си, Кавс може и да нямат шанс. Голдън Стейт разполага с голям брой други оръжия и няма как да се очаква Кливланд да им отнемат всичките.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s