Могат да отнемат страната ти. Просто така.

23KANTER-master768

Енес Кантер се оказа в центъра на вниманието на световните медии, но не само спортните, а и политическите. Турският баскетболист на Оклахома Сити бе задържан за кратко в Букурещ, защото правителството на Реджеп Ердоган анулира паспорта му. Кантер реши да опише случката със собствени думи за The Players’ Tribune. Ето какво написа:

„Миналата седмица ми се наложи да се спасявам посред нощ от Индонезия. После бях задържан на летище в Румъния, защото правителството на Турция бе анулирало международния ми паспорт. Всичко това се случи за един уикенд, а вероятно сте гледал видеата, които пуснах…

Миналата събота имах и рожден ден. Станах на 25.

И само за секунди нямах националност. Просто ей така.

Беше много странен рожден ден.

Пълна лудост е как едно правителство може да ти отнеме правото да се прибереш у дома. Или свободата да пътуваш. И то не заради истински престъпления, а заради това, което говориш и в което вярваш.

Правителството на Ердоган ми направи това. В момента това се случва и на хиляди хора в Турция. Най-голямата заплаха за Ердоган е свободата на словото, така че той наказва всеки, който има смелостта да говори или да мисли самостоятелно и различно. Може да попитате протестиращите, които бяха бити от охраната му миналата седмица във Вашингтон.

Вече се завърнах на американска територия. Никога не съм бил по-щастлив да видя табела, на която пише „Добре дошли в САЩ“  на летище.

DAXXGSYUMAIhocC-1

ОК съм. Но в същото време не съм ОК, разбирате ли? Аз съм късметлия. Моята история има щастлив завършек. Има хиляди други турски граждани, за които нещата се развиват различно. Не са такива късметлии.

Трябва да ви кажа за всичко, което се случва в Турция в момента. Надявам се, че ще отворя очите на хората по цял свят за нарушението на човешките права. През последната година нещата се влошиха много. И това не е моето мнение. Не знаем за всичко, което става в Турция, но има някои факти. Вестниците и медиите като цяло са цензурирани. Преподаватели биват уволнявани. Мирните протести не са разрешени. Много хора биват пращани в затвора без реални обвинения. Има слухове за мъчения, изнасилвания и още по-лоши неща.

Просто се замислете. Ако правителството на Ердоган се отнася така към играч от NBA, как смятате, че стоят нещата за всички останали?

Сега ще ви разкажа как избягах от Индонезия в нощта преди рождения ми ден. Някой почука на вратата ми докато спях. Така започна всичко.

Използвам думата „избягах“, защото точно така се чувствах. Но не като във филм. Това се случваше наистина. Беше истинско. Не използвам тази дума, просто защото е забавно. Ако се бях озовал обратно в Турция, може би въобще нямаше да четете това в момента. Има много професори, адвокати, съдии, доктори и други такива хора в затвора, а единственото им „злодеяние“ е смелостта да се изправят и да се опълчат с глас.

Бях в Индонезия за баскетболна клиника за деца, организирана от фондацията ми. В петък, след последното мероприятие, се прибрах в хотела и заспах.

В 2.30 през нищта се събудих. Някой чукаше на вратата ми. Беше моят мениджър, който изглеждаше адски сериозен.

Enes12

„Полицията те издирва“, каза ми той. После стана ясно, че е получил обаждане от един от местните си приятели. Индонезийската полиция бе дошла на клиниката ми по-рано същата вечер. Защо? Защото са получили обаждане от турските власти, които им казали, че съм „опасен човек“.

А сега същите тези полицаи ме търсеха.

Когато си от Турция знаеш, че агентите не те търсят само за да „говорите“.

Местната ни връзка препоръча да отидем в полицията сутринта. Нямаше шанс. Мениджърът ми не искаше да рискува. Решихме да си тръгнем. Поне имахме възможността да го направим докато всички спят.

В 3.10 сутринта си купихме самолетни билети, в 3.30 вече бяхме в такси за летището, а навън още бе тъмно. Не бяхме сигурни дали не ни преследват. Сдържах дъха си през цялото време. Качихме се на самолета безпроблемно, но докато не отлетяхме все още бях нервен. Полетът ни беше в 5.25 сутринта.

Смятах, че съм в безопасност. Но турските власти със сигурност не са били доволни от бягството ми.

Когато кацнах в Букурещ разбрах, че паспортът ми е бил анулиран.

Бях избягал от Индонезия, но не и от Ердоган.

Помислете си какво всъщност имат предвид в Турция, когато заявяват, че съм „опасен човек“.

Никога не съм нарушавал законите. Нямам дори глоба за превишен скорост. Но съм опасен. Защо?

Ако знаете каквото и да е за Реджеп Таийп Ердоган, президентът на Турция, причините не биха били изненада.

След несполучливия преврат миналата година, Ердоган лека-полека превръща властта в диктатура. Всеки, който е срещу него или има нещо против правиелствотот му, се превръща в мишена. Не взимайте моята дума. Просто прочетете новините. Или попитайте Amnesty International (б.р. – международна организация за защита на човешките права).

Винаги казвам това, което мисля за неща, в които вярвам. Винаги съм го правил. Споделям вижданията си в Twitter и Facebook, особено за ужасяващите неща, които се случват на хората в Турция. Искам целия свят да знае за неправдите.

За правителството на Ердоган това ме превръща в опасен човек.

И точно заради това бях задържан на румънското летище миналата събота. Както вече казах, беше странен рожден ден.

Спомнями си, когато станах на 21, преди четири години. Празнувах у дома, в Турция, заедно с родителите, брат ми и сестра ми. Майка ми бе направила тюрлю. Турско ястие със зеленчуци и месо. Мечтая за него. Майка ми го прави най-добре.

Но не съм си прибирал повече от две години. Не съм говорил с родителите си също от толкова време. Брат ми каза, че ги е страх да излизат. Не знам дали някога ще мога да се върна или дали ще ги видя отново. Един ден баща ми отишъл на пазар, а магазинерът се изплюл в лицето му. Казал му, че е заради мен. Чувствам се ужасно.

Вече нямам турски приятели. Преди имах, но след проваления преврат, те не могат да говорят с мен. Ако се опитат да се свържат с мен, може да попаднат в затвора. Дори само ако ме следват в Twitter или харесат снимка на страницата ми във Facebook. Пак би се превърнало в проблем.

Получавам смъртни заплахи постоянно. Само вчера бяха две. Защото Ердоган вярва, че свободата на словото е опасна.

Аз играя баскетбол. Това е работата ми. Не съм политик или журналист. Но имам глас и искам да го използвам за невинните ми сънародници, които биват наказани, защото вярват в идеите и вижданията си.

Днес нямам националност, но ще намеря изход от ситуацията. Още от пристигането си в Америка се почувствах у дома си и се надявам, че един ден ще стана американски гражданин.

Всичко е доста странно. Тук съм от почти 10 години, но в Оклахома Сити хората все още ми се усмихват и казват „Добре дошъл“. Кара ме да се чувствам така, сякаш хората ги е грижа. Сякаш знаят кой съм наистина.

EnesHug

Дори усещам нещата сякаш имам американско семейство. Вчера видях Ник Колисън в Ню Йорк. Когато ме видя, той просто отвори широко ръце и ме прегърна. Такъв е Ник.

Ръс ми прати съобщение в събота, когато бях в Румъния. Написа „Просто кажи как мога да помогна“.

Такъв е Ръс.

Той ми прати и хаштага #FreeEnes.

Посмях се доста.

Беше перфектният подарък за рожден ден.

Но сериозно, хора, благодаря ви за подкрепата. На всички. Благодаря, че отделихте от времето си, за да разберете за ситуацията в Турция.

Никога не трябва да забравяме колко важна е свободата ни тук, в Америка. Това е нещо, което оценяваш още повече, когато ти го отнемат.

Енес Кантер

enesKanter-copy

Advertisements

2 thoughts on “Могат да отнемат страната ти. Просто така.

  1. Pingback: Турция поиска арест за Кантер, бил терорист | picknroll.bg

  2. Pingback: Ердоган подгони семейството на Кантер | picknroll.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s