Тони Дечев: Ако Берое е по-добър от нас, нека го покаже на терена

 

18403909_1341543819263157_5338542204863350615_o

Лукойл Академик се класира за 16-и пореден финал в родното първенство. Достигането до битката за титлата бе най-трудното в ерата на Валентин Златев, след като за пръв път на студентите им се наложи да обръщат серия от 1-2 победи в тази фаза на плейофите. Ето какво каза пред „Тема Спорт” наставникът на шампионите Тони Дечев, за когото това е трети пореден финал като старши треньор.

– Г-н Дечев, след тази изстрадана и емоционално изтощителна победа, ще успеете ли да се пренастроите обратно към битката за титлата?

– Искрено се надявам, че момчетата няма да излязат от тази настройка на битка, защото те в повечето срещи показаха, че могат да го направят и не разчитат само на индивидуалните си качества и класа като играчи. Именно това ни помогна в доста трудни моменти. Изглеждахме като отбор, който иска да играе и да спечели, което по презумпция трябва винаги да е така. Само че от многото добри играчи, събрани на едно място, невинаги се получава перфектният отбор. Пример е именно Рилски спортист. Те бяха с много добър ростър в началото на годината, но не показваха играта, която показаха сега, накрая, когато бяха по-спокойни, сплотени и знаещи всеки ролята си в отбора. Това е проблемът, който аз виждам в отбора ни, но на финал тези неща се изчистват. Момчетата ще играят на първо място за себе си. Не познавам играч, който да е на финал и да не иска да стане първи. Ще успеем, защото в отбора ни има достатъчно играчи, които са взаимозаменяеми. Един мач едните могат да изпъкнат, а в друг – другите.

– До началото на финала Берое ще е без мач близо 2 седмици. Кое е по-добрият вариант – повече време за подготовка, или по вашия пример, с повече срещи и игрови ритъм?

18489889_1346714558746083_6814910795560889210_o

– Не сме го направили умишлено. Кое е по-добре, ще покаже финалната серия. Надяваме се това, че отборът е в ритъм, да ни помогне. А доколко умората ще окаже влияние, тук вече трябва да се появим ние, като треньори, за да възстановим играчите и те да са в оптимално състояние, за да изиграят серията на ниво.

– Със сърце ли успяха от Рилски спортист да докарат нещата дотам, че клуб като Лукойл Академик да трепери дали няма да отпадне след 4 мача на полуфинал?

– Няма да коментирам играта на Самоков, защото те си имат треньор и ръководство, които в тази серия трябваше да говорят именно за това. А не за съдиите. Поздравих ги за мъжката битка, но те са хората, които да си коментират играта на отбора, а не съдиите, и да пишат отворени писма.

– Измести ли се центърът на вниманието?

18588963_1346714352079437_1033208630332701411_o.jpg

– Абсолютно, и се обезцени по всякакъв начин трудът на момчетата, които показаха приличен баскетбол в цялата серия. Без значение от ролята на отборите, кой е бил фаворит и кой не. Имаше хубави неща в мачовете, според мен беше приятен начинът, по който и двата отбра играха. Едните се надскачаха, другите не даваха това, което се очакваше от тях, но най-малко се говореше за това. А това не помага по никакъв начин на баскетбола.

– Ако напрежението е толкова голямо на полуфинал, какво да очакваме за финала?

– Не знам. Според всички специалисти и анализатори Берое би трябвало да е фаворит. Всички говорят как играят най-добрия баскетбол. Така че при нас не би трябвало да има напрежение. Ние влизаме във финала с настройка да се борим и да спечелим. Ако Берое действително е по-добър от нас, нека го покаже на терена.

– Едва ли Берое е фаворит, но по-скоро е приятната изненада…

– Защо? С какво селекцията на Берое отстъпва на останалите? Единствено с това, че в Лукойл Академик има по-добри български играчи. Не е добър начинът, по който се говори за нашите играчи, защото това са основно момчетата, които трябва да изнесат после мачовете през лятото за националния отбор. Ние трябва да си изчистим главите и да направим всичко възможно, за да спечелим този финал. Вече загубихме един трофей срещу този отбор и смятам, че момчетата ще бъдат достатъчно концентрирани и готови на 100 процента.

– Ще има ли момент на желание от страна на играчите ви да покажат, че незаслужено са били критикувани?

16825787_945251175611169_3833522244737129589_o.jpg

– Убеден съм в това. Това според мен ще е ключът към всичко, защото го виждам в очите им.

– Какво очаквате от финала освен да победите?

– При всички случаи очаквам да използваме този път домакинското си предимство, да играем по-добре в нашата зала и, ако може, да поведем с 2:0, това ще бъде добре свършена работа. Оттам нататък ще мислим.

– Едва ли искате нова тежка битка в 5 мача…

– Не ми се иска заради момчетата. Защото в края на сезона няма гаранция, че всички играчи ще могат да издържат чисто физически. Всеки един от тях има проблеми и дискомфорт. Колкото може да ги съхраним, толкова по-добре за нас.

– По-скоро баскетбол или по-скоро психика ще е този финал?

18527180_1346714288746110_8905521535989826948_o.jpg

– Комбинация от двете, но в нашия отбор е по-важно психиката да е на ниво, защото при всички случаи съм убеден, че баскетболно по нищо не отстъпваме. Имаме достатъчно опит и дано това да е наш плюс. За купата не беше така, но е добре, че сега имаме повече мачове.

Автор: Хари ЛАТИФЯН, в-к „Тема Спорт“

Advertisements

One thought on “Тони Дечев: Ако Берое е по-добър от нас, нека го покаже на терена

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s