ЦСКА с нов силен ход в развитието си

Screen Shot 2017-05-10 at 2.59.20 PM.png

Баскетболният ЦСКА не спира да върви с уверени крачки в правилната посока. Под ръководството на Александър Чакмаков и Роберт Гергов “червените” стъпка по стъпка се приближават към цялостното възраждане на славния клуб, а поредния ход на “армейците” демонстрира, че се работи не само от спортна, но и от социално-отговорна гледна точка.

ЦСКА ще има отбор по баскетбол за хора в инвалидни колички, а това се случва благодарение на съвместната работа с първия такъв тим в България – София-Балкан. Президентът му Владислав Симов обяви, че осем от състезателите на клуба, който е създаден преди осем години, ще облекат червения екип с цел популяризиране на спорта и превръщането на играта в масов спорт за хората с инвалидни колички.

“По онова време България бе единствената европейска държава без подобен спорт за хора в инвалидни колички. Баскетболният клуб е създаден като програма на Ротари клуб София-Балкан, като взаимствахме идеи от Сърбия и с много помощ от различни хора и организации, успяхме да създадем един социален проект”, разказва Симов за началото на тази идея, която с напредването на времето ангажира все повче и повече състезатели. Общият брой на играчите в София-Балкан към днешна дата е 24, като една трета от тях ще подсили новосъздадената секция на един от най-обичаните родни отбори.

Симов добавя, че осмината баскетболисти, които ще заиграят за ЦСКА са най-добрите в клуба, но вярва, че това е нормален ход, защото всеки професионален клуб би трябвало да създаде отбор за хора в инвалидни колички.

“Продължаваме развитието на социалната си дейност, паралелно с развитието на спортното майсторство на играчите. Очакваме и други професионални клубове да се обърнат към нас с подобна молба”, смята още Симов.

За наставник на “червения” тим е поканен Владимир Искров, който има опит на подобна позиция и е работил доста с хора в инвалидни колички, а по думите на Роберт Гергов е един от най-опитните наставници от младата вълна в България.

Амбициите на новосформирания отбор на ЦСКА са точно такива, каквито повелява клубната история – за шампионска титла. Планирани са и участия в международни турнири, а новата зала на клуба, която се очаква да бъде готова в най-скоро време, ще бъде изцяло адаптирана за нуждите на новите играчи.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s