Баскетболната легенда Георги Младенов: Чудят се как да ме изгонят от България

14188134_1105890482813888_1806547564532530327_o

Георги Младенов е име, познато до болка не само на баскетболните фенове в България, но и на всички интересуващи се от спорт. След като през 2015 г. изненадващо беше освободен от поста селекционер на националния отбор, „изчезна” от публичното пространство и отиде да работи в Италия и Австрия. Формалният повод да го потърсим беше отминалият Гергьовден, но темата бързо се пренасочи към голямата му любов – баскетболът.

– Г-н Младенов, обиден ли сте за случилото се през 2015 г.?

– Още преди две години се зарекох, че не искам да се занимавам. Не искам да намесвам никого, да обиждам или да влизам в някакви полемики. Тъпо ми е, много неща се случиха зад гърба ми, инкогнито. По начин, по който не трябва да се случват, никой не заслужава това. Не смятам, че трябва да се решава нещо зад гърба на човек и след това той да се чувства като глупак. Не че съм сърдит и обиден, но не ми се говори. От говорене няма смисъл, трябват повече да се свърши някаква работа, защото сме на дъното. На нулата. Копаем надолу. Мъчно ми е и ми е болно, защото 46 години от живота ми са минали в баскетбола.

– Какво трябва да се промени, за да тръгнат нещата нагоре?

– Тези, които могат да направят нещо – те да кажат какво трябва да се промени. Аз не мога да направя нищо. Опитвам с детски кампове, в Перущица сега ще правим с Тина Димитрова и с Данчо Иванов. Всичкото това, което съм го научил през тези години, което всички хора, с които съм работил, са ми предали, ще го предам на децата. Защото какво да правя? Да си го държа в мен ли? Много неща мога да кажа и накрая ще взема да си отворя устата, но ще излязат нелицеприятни работи. Няма да споменавам имена, за да не влизам в полемики.

– Притеснявате ли се да не навредите на сина си Борислав?

– Боби си има собствен път. С какво да му навредя? С това, че говоря ли? Имам много приятели, но повече са тези, които ми се подхилкват зад гърба. Той си има неговия си път, върви напред, справя се. Ако някой го иска за нещо – тук е. Само че и той си има глава на раменете, силен характер е. Той не е малък или глупав, вижда много неща, които му правят впечатление. Ако не го оценяват – има кой. Неприятно ми е, че през последните три години два пъти ми свири италианския химн и веднъж австрийския. Защото тук цари пълна разруха. Тръгнали сме толкова надолу, един Господ знае докъде ще стигнем.

– С името и опита си не можете ли вие да промените нещо?

– Отдавна ме няма в схемата. Тук се чудят хората как да ме изхвърлят, да не съм в България. Вече четири месеца съм си тук. За това време никой не ме попита: „Абе, така и така, тук си, какво да направим?”. Някой от федерацията да предложи нещо. Има ли за какво да са гузни? Щом има за какво – да се оправят. Какво значи гузен съм? Ако са – значи всичко, което са ми казали преди, е лъжа.

14212573_1105890589480544_5782062708627127894_n

– Имате ли предложения за работа?

– Засега няма да започвам работа. Първенствата свършиха. Чакам от догодина. Участвам в кампове. Освен този в Перущица, през юни има и един в Италия с 12-те най-добри играчи, местни. Никой не се обажда. През последните 17 години минах през Арабския свят, през силни първенства в Европа, през националния отбор. Натрупах опит. Но някой обръща ли внимание? Страх ги е от успелите хора и от тези, които могат да им кажат „това не е така”. Никой не го интересува дали друг е опитал да направи нещо в тоя живот.

-Видяхте ли нещо оптимистично откакто сте в България?

-Гледах няколко мача тук, 1/4-финалът за Купата на мъжете между Спартак (Плевен) и Академик (Пловдив). И къде да видя оптимистично нещо? 8 човека чужденци, които си правят статистика, играят всеки сам за себе си, не подават на българите. Гледах и кои участваха в Мача на звездите… не искам да обиждам никого, но нивото на някои беше… да не казвам. Никакъв оптимизъм.

– Има ли начин за генерална промяна?

– Нищо не може да се промени генерално, докато… Имаше един треньор, Петър Симанов, аз съм израснал при него. Той казваше: „Със стари к… нов бардак не се прави!”. От 1978 г. съм в мъжкия състав на Левски. Преди близо 40 години. И като се обърна, до мен сега са същите хора, които бяха и тогава. Кои са те, страшни специалисти ли? Е като са страшни специалисти, защо сме на това ниво? Гледам ги и младите треньори сега… половината неща от Интернет си ги вадят. И харчат пари по измислени курсове.

981105_1105890486147221_7303156973360946896_o

– Следите ли женското първенство?

– Какво е това първенство? Четири отбора! Колко българки играят в него? 4 американки, 2 рускини, 2 сръбкини, 2 такива, 2 – онакива… Абе, хора, осъзнайте се! След пет години няма да имате нито една българка! Догодина сигурно Монтана и Хасково ще играят първенство само, ще играят по 20 пъти. На национално ниво кой има повече успехи – мъжете или жените? Разбира се, че жените, но сега ги няма никъде! Отборът от 1985 г., който стана стана шампион, в момента не съществува! Нали? Има ли женски отбор Левски? ЦСКА, Пловдив, Перник? Нищо не съществува. Колко години ги няма ЦСКА в мъжете? Ако не беше Емил Коен тогава, с всичко, което направи… сега тук ли е, няма ли го – не знам, но нищо нямаше да стане без него. Сега имат школа единствено заради Чакмаков! Александър Чакмаков е единственият човек, който дава собствени пари за баскетбол в България! Говорил съм с него и каза: „Никакъв мъжки отбор! Само деца!”. Не съм черноглед, оптимист съм, само че положението е това.

– Как си представяте баскетбола ни след 10 години?

– Преди 10 години казах, че ако продължаваме по този начин, към 2017-2018 година баскетболът ни ще е на нивото на хандбала. Ние нямаме хандбал. Но все пак се надявам, че някой ще се събуди, ще си удари един шамар, ще си блъсне главата някъде… ще се каже: „Вземам едни пари, дай и да поработя малко”.

ИСКА ВИСОКИ ЗАПЛАТИ САМО ЗА НАЦИОНАЛИ

Преди време Георги Младенов е предложил любопитен метод за справяне с нежеланието на баскетболисти да играят за националния отбор. Желанието на легендарния №12 на Левски е било заплатите в клубовете им да зависят от това дали са част от представителния ни тим. „Само тези 14, които са в представителния състав да могат да си договарят заплатите без таван. Защото сега идват и казват: „Аз няма да играя за 500 лв. на месец в националния отбор, вие нормални ли сте?”. Като не иска да играе в националния отбор – да няма право да играе за клуба си същия период от време, в който националният е бил ангажиран. Да видя тогава кой ще му подпише договора. Ама ще се получат конфронтации и затова никой не иска да го направи. Еми като не искат – ще си седим на нулата. Седим си, гледаме си и живота си ни минава като голямо междучасие. Чешем си езиците и се правим на велики”.

ПРЕДЛАГА НОВ ФОРМАТ ЗА ПЪРВЕНСТВОТО

Промяна в регламента на Националната баскетболна лига и създаването на такава по модел на сръбското първенство, при което най-силните отбори се включват във втората част на шампионата, може да вдигне нивото у нас според Младенов. „Когато бях треньор на националния отбор, предложих 1-2 години в първенството да играят само български момчета. И само отборите като Лукойл Академик, които играят в евротурнирите и могат да си позволят скъпи играчи, да се включват след това. Ама какво щели да кажат отборите. Сърбите по-глупави ли са от нас, че там е така? Ето, сега треньорите, които искаха да има повече български играчи, няма да ги назовавам, сами ще се разпознаят, първи гласуваха за петима чужденци. И какво правим с българските играчи? Ходят на тренировка и после седят на пейката. Само правим статистика на чужденците, а българските играчи един по един си тръгват. Появява се един, втори, трети… и изведнъж – нищо”.

Източник: Станислав Христов, в-к „Телеграф“

Advertisements

One thought on “Баскетболната легенда Георги Младенов: Чудят се как да ме изгонят от България

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s