Дарин Великов: Постигнахме нещо невиждано, а „специалистите” ни отписваха

Дарин Великов пое Черно море Тича преди малко повече от месец след изненадващата оставка на Спас Натов. По това време варненци бяха категоричен аутсайдер и не се виждаше как ще влязат в плейофите. Сега обаче моряците се превърнаха в изненадата на елиминациите, отстранявайки втория Академик Пловдив. 58-годишният специалист има две титли и една Купа на България със Спартак Плевен, както и още един трофей и четири финала с Черно море. Той говори пред „Тема Спорт” за преобразяването на отбора, треньорската професия като цяло и сблъсъка с Берое.

Хари ЛАТИФЯН

– Г-н Великов, поемайки преди 30-ина дни Черно море, в период на страхотна криза в отбора, с играчи, които в никакъв случай не будят респект, какво променихте, за да може сега да сте на полуфинал?

– Беше много тежко през изминалите 30-40 дни. Трябваше да се справяме с много проблеми, отборът не изглеждаше никак добре, когато го поех. Не говоря само за игровите елементи, но и от чисто психологическа гледна точка. Става въпрос за момчета, на които никой не вярваше, че могат да постигнат нещо. Те се бореха за участие в плейофи, бяха на дъното. Затова и се радвам най-много за тях. Щастлив съм, защото те самите си повярваха, че все пак могат да играят баскетбол. Повярваха ми, когато никой не вярваше в тях самите. Дори когато губехме с 0-1 в серията, им казах, че ще бием. Предадох им моя характер, който през годините винаги е бил на победител.

18238644_1334151226669083_5230869294918250433_o

– Приемате ли този успех като изненада?

– Категорично. Безспорно ние сме изненадата на сезона. Единствено при теб, в „Тема Спорт”, прочетох, че не сме обречени срещу Академик Пловдив. Навсякъде другаде ни бяха отписали. Аз вярвах, че можем да го направим, защото познавам философията на играта. Този успех е за момчетата и за ръководството, което наистина искаше да го направим. С най-малък бюджет, без никакви претенции успяхме да постигнем нещо голямо.

– За вас какво означава победата, предвид, че дълго време отсъствахте от треньорския стол на мъжкия баскетбол?

– За мен чувството е приятно, няма да го крия и да лъжа. Виж, аз съм в баскетбола от много дълги години и нямам какво да доказвам на когото и да било. Който иска, може да провери какво съм постигнал през годините. Просто исках да помогна на момчетата, като именно с тази цел бях повикан от ръководството. Повечето „специалисти” отписваха тези играчи, не признаваха техните качества. Затова и бях пределно мотивиран да им внуша, че те могат да играят.

17884324_1312989358785270_409755097507870485_n

– През миналата година Спартак Плевен отстрани по подобен начин Берое, като тимът бе с едва 5 здрави баскетболисти…

– Не бива да се сравняват двете неща. Спартак Плевен тогава разполагаше с много опитни момчета, стойностни баскетболисти, които знаят какво да правят в подобни срещи. В интерес на истината, сутринта ми казаха, че за първи път се случва в родното първенство седмият да отстрани втория. Така че смея да твърдя, че постигнахме нещо невиждано досега.

– Вие от първия ден казахте, че този отбор ще играе в плейофите и там ще покаже лицето на Черно море. Наистина ли го вярвахте, или беше по-скоро за мотивация на играчите?

– Бях абсолютно искрен. Казах го на момчетата в съблекалнята, че сме напълно способни да го направим. Не съм се съмнявал в участието ни в плейофите, както и че ще отстраним Академик. Дори последната атака в Пловдив, когато губехме с една точка и момчетата ме питаха – за две или за три точки да опитат, аз просто им казах: Момчета – каквато и атака да направим, ще вкараме, защото съм сигурен във вас. Зависи от ситуацията, която се отвори, но не се притеснявайте, печелим срещата.

18278095_1334146630002876_1407238788933671506_o

– Вие се върнахте в професията и в момента сте най-опитният треньор в Лигата. Какво бихте казали на младата вълна, сред които е и наставникът на Пловдив Асен Николов?

– Не се бях замислял по тази тема, но онзи ден именно треньорът на пловдивчани дойде при мен и ми каза, че аз съм бил наставник на всеки един от сегашните треньори в Лигата с изключение на него и на Видич от Балкан. Всички останали са играли под мое ръководство в определен етап от кариерите си. Казвал съм го и преди – с една дъска, няколко посещения на семинар и една диплома не се става треньор. Младите е хубаво да се замислят, защото тази професия е много повече от просто една тапия. Виждам една тенденция в последните години – да се дава път на млади момчета във всички възрасти – подрастващи, младежи, мъже, няма значение. Но треньорството е дълъг процес. Вижте Евролигата – там водещите треньори са основно на около 60 години. Ние пренебрегваме професията, а тя е в основата на баскетбола.

– Говорейки по тази тема, в НБЛ вие сте най-опитният, след това е Любо Минчев, а останалите треньори са с по година-две стаж…

– Допреди две години повечето от тях са били още играчи, а сега вече се смятат за треньори. Това се прави малко изкуствено, защото не е само в Лигата, но и при по-малките. Но пак да ти кажа – не е само до диплома, а до опит и рутина, която се трупа през годините. Радвам се за тях, защото повечето показват, че искат да растат и да се развиват. Още в началото на кариерата на Любо Минчев казах, че той ще стане водещ треньор и сега се вижда, че съм бил прав.

– Сега се изправяте именно срещу него на полуфинал.

– Любо израсна много през годините. Радвам се за него, възхищавам се на работата му. Той попиваше абсолютно всичко от по-опитните хора около него, нека не ги изброявам, но в това число и Бог да го прости г-н Божанков. Прави това, което аз правех навремето покрай Симеон Варчев. Но за съжаление по-голямата част от младите сега не признават никого и си мислят, че баскетболът започва от тях.

17951826_1312989272118612_6104500869055956724_n

– Какво да очакваме от сблъсъка с Берое?

– Ще се опитаме да направим добри мачове. Черно море е отбор, който никой не може да си позволи да подцени. Искам да играем силно и да покажем лице, отговарящо на името на Варна.

– Реално – има ли Черно море шанс?

– Виж, няма какво да се лъжем, Берое е фаворит. Този отбор има голям потенциал, селекция и отличен треньор. Със сигурност ние сме аутсайдери, но ще направим така, че серията да е интересна. В никакъв случай няма да пътуваме като екскурзианти до Стара Загора. Напротив – вече казах на момчетата, че не сме свършили своята работа. Но най-логичното нещо, което може да се случи, е Берое да играе финал с Лукойл Академик. Тези два отбора са най-силните, като не изключвам Берое да спечели и титлата. Вече взеха Купата на България и Балканската лига. Техен успех няма да е изненада. Ние от своя страна ще дадем каквото можем, за да поднесем сензация.

– Във Варна със сигурност искат да останете и през следващия сезон. Говорихте ли по тази тема?

– Не сме водили такива разговори. Единственото, за което говорим с ръководството, е за предстоящите срещи. Моят договор е до края на сезона. След това ще видим вече какво ще се случи. Има много време до следващия сезон, така че нека първо да си свършим работата. Най-хубавото е, че изпълних първата задача – отборът да играе баскетбол, отговарящ на името му. Втората е да върна феновете в залата. Сигурен съм, че в третия мач с Берое следващата седмица това ще е факт.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s