Без играчи от NBA в световните квалификации

warriors_76ers_basketball_45924_c0-888-2878-2566_s885x516

Националният отбор на САЩ няма да разчита на баскетболисти от NBA в предстоящите световни квалификации за първенството в Китай през 2019 г.

Според анализатора на ESPN Марк Щайн, заради промяната на формата на квалификациите – провеждането на мачовете в „прозорци” по време на редовния сезон, вместо както досега през лятото, тимът ще бъде съставен основно от играещи в D-лигата момчета. ФИБА предвижда битките за Китай 2019 да се проведат в следните времеви отрязъци:

  • 20-28 ноември 2017 г.
  • 19-27 февруари 2018 г.
  • 25 юни – 3 юли 2018 г.
  • 30 август – 8 септември 2018 г.
  • 26 ноември – 4 декември 2018 г.
  • 18-26 февруари 2019 г.

Това принуждава не само Баскетболната програма на САЩ, а и всички национални отбори, разполагащи с играчи от NBA, да променят досегашната си стратегия. Звездите от Лигата ще бъдат на разположение на селекционерите за големите форуми – Олимпийски игри, световно първенство и континентални шампионати, тъй като те ще се провеждат извън сезона. Задачата да осигурят на звездния американски тим място първо на световното в Китай, а след това и на Игрите в Токио през 2020 г., обаче ще имат други играчи, като според Щайн най-вероятно това ще бъдат баскетболисти от Лигата за развитие на NBA. Те ще подпишат специални договори, разрешаващи им да играят за националния отбор, въпреки ангажиментите си. Съществува вариант да бъдат потърсени и услугите на американски баскетболисти, които играят зад граница в определени силни първенства, отборите в които биха били склонни да ги пуснат за квалификационните прозорци.

c9gsgdwvwaaeday

Промяната на регламента за класиране на големите първенства по всяка вероятност ще отложи и дебюта на Грег Попович начело на националния отбор на САЩ. По време на „прозорците”, 68-годишният бивш полковник от военноморските сили ще трябва да отдава цялото си внимание на основната си работа – да ръководи машината Сан Антонио Спърс. Според източници на Марк Щайн, един от вариантите за излизане от тази ситуация е Баскетболната програма на САЩ да назначи няколко треньора, които да поемат обновения състав за всеки един от шестте квалификационни периода. По-вероятно обаче е начело на тима да бъде поставен треньор, който в момента не е начело на отбор от NBA и той да поеме отговорност за всички 12 мача в цикъла. Така дебютът на Грег Попович начело на САЩ ще се отложи за 2019 г., когато се очаква тимът да се е класирал за световното първенство в Китай.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s