Италианската афера: Николай Вангелов за опита в Италия, НБЛ и мечтите

18191101_10100512931368451_1839633886_n

Роденият през 1996-а Николай Вангелов несъмнено е един от най-ръстовите родни таланти. 213-сантиметровият софиянец прави първите си стъпки в баскетбола в школата на Локомотив София. Премества се в Буба Баскет, а не след дълго е забелязан от италиански мениджър. През 2012-а заминава за Италия, за да заиграе във Фоджа, като след това преминава през редица отбори и дори участва в Евролигата с отборите на Бентон Тревизо и Армани Милано. В момента се състезава за Палестрина, където се чувства bellissimo!

Българският юношески национал сподели ежедневието си с читателите на Picknroll.bg:

От два месеца си в новия си клуб Палестрина. Адаптира ли се вече? Как се чувстваш в отбора?

В началото ми беше трудно, най-вече психически, но вече се чувствам много добре и на място тук в Палестрина.

Каква е ролята ти в отбора? Разбираш ли се с треньора и каква е философията му? Има ли други чужденци?

Тук хората държат на мен и това много ме радва. Чувствам се като играч, който е важен за системата. След последния ни мач генералният мениджър на тима ме похвали и ми каза „да не си посмял да си тръгнеш“, тъй като имам договор за още една година, но с опция да ме пуснат при по-добра оферта. Треньорът Джанлука Лули е бивш играч и е много подготвен. Основното му изискване към мен е да поемам отговорност, колкото се може повече, и да бележа. Отборно, държи да играем бърз и динамичен баскетбол. Тренировките ни също са доста интензивни и интересни.

18197728_10100512931358471_1377617671_n

Как протича денят ти?

Не особено разнообразно. По принцип два пъти в седмицата правим фитнес и след това тренираме индивидуално. Обикновено след тренировка с няколко момчета от отбора обядваме в едно ресторантче, където имаме подсигурена от тима храна. След това се прибирам вкъщи и лягам да поспя (много ми е сладко!). После идва време и за вечерната тренировка.

Вече няколко години се подвизаваш в Италия. Допада ли ти държавата, хората, културата? Научи ли езика? Имаш ли любимо място и кое харесваш най-много на Ботуша?

Страната ми допада доста. Хората тук са доста топли и лъчезарни, но също така са големи клюкари и интриганти, малко са двулични. Но вече имам доста приятели в Италия и като цяло ми харесва. Езикът вече го владея перфектно.

18197213_10100512931438311_1418813527_n

Остава ли ти време да следиш българското първенство? Какви са впечатленията ти?

Да, следя го и смятам, че трябва по-често да виждаме млади играчи на терена. Също и треньори с достатъчно смелост, които да им дават повече шанс. В Италия отборите са с по двама-трима ветерани, но останалите играчи са млади – на по 17, 18, 19 години. И се справят доста добре.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

Обичам да чета и да си говоря с приятелите и семейството ми в България. Рядко гледам телевизия. Обичам и да готвя, всъщност, това съм завършил тук в Италия.

Кой е най-добрият ти приятел в баскетболните среди? Виждаш ли се с някои от другите българи, които се подвизават в Италия?

Това е Алекс Уандие, който в момента играе в САЩ. Чуваме се доста често и когато сме в България сме заедно нонстоп! С Георги Сираков също поддържам връзка. Играхме заедно в Сан Северно и често се допитвам до него за съвети.

Как виждаш бъдещето си? Ще останеш ли на Апенините следващия сезон?

Да, с удоволствие бих останал  тук и догодина. Имам и италианско гражданство, което е хубаво – не заемам бройка за чужденец.

Какво ти липсва най-много от България?

Семейството и приятелите! Не мога да отрека, че на моменти ми липсва и начинът, по които умеем да се забавляваме на Балканите.

Какви са целите на Палестрина този сезон? Припокриват ли се с личните ти мечти и амбиции за бъдещето?

Ръководството иска да станем шампиони и да се качим в по-горната дивизия. Затова съм и тук. Личните ми цели са да се представя възможно най-добре до края на сезона. Мечтая занапред да играя в някой от топ отборите в Евролигата, а след като приключи спортната ми кариера – да стана успешен бизнесмен.

* bellissimo – прекрасно (от италиански)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s