Нокдаун в синьо

Screen Shot 2017-04-24 at 5.54.13 PM.png

Баскетболът в синьо е далеч от най-добрите си години. Числото три не е късметлийско за единствения столичен отбор в елитната дивизия у нас – Левски 2014. Откакто тимът се сдоби с наставката 2014 след името си, нещата май тръгнаха стремглаво надолу, а сезон 2016/2017 беляза достигането на най-ниската точка на клуба. София няма представител в плейофната фаза на професионалния баскетбол у нас за първи път в историята си.

Третият сезон на Левски с 2014 в името бе абсолютно бедствие. Трибуните на зала “Универсиада” изглеждаха по-празни и призрачни отвсякога, а само преди няколко лета същите тези трибуни се пръскаха по шевовете за мачове в Адриатическата лига и финали в НБЛ. Но сега по същество.

Левскарите завършват сезона с плашеща равносметка. 20 загуби. Само четири от тях бяха с разлика от 5 или по-малко точки, а при останалите 16 дистанцията между столичните играчи и тези на съперника бе умножена многократно. Не участваха в турнира за Купата на България, защото бяха девети, а в края на сезона там и останаха – на незаветното последно място в класирането.

Поводи за ентусиазъм логично липсват, въпреки че президентът Константин Папазов намери спонсор в лицето на електрическа компания, която по неговите думи гарантира спокойствие на играчите поне за този сезон. И въпреки това поводите за оптимизъм са минимални, да не кажем, че липсват.

Най-добрият играч на отбора бе Веселин Веселинов, който облече синия екип по стечение на обстоятелства, след като бе набрал скорост в първенството на Швейцария, но се върна у нас заради независещи от него бюрократични спънки. Павел Иванов също бе постоянен, но няколко птички не правят пролет, Станислав Славейков и Крум Дойчинов можеха да дадат много повече, най-малкото заради опита си, а от идващата отдолу вълна добри думи си заслужиха Ангел Пейчинов и Евгени Хаджирусев, които обаче не трябва да бъдат категоризирани като “млади таланти”, защото прехвърлиха 20 години и вече трябва да се доказват все повече и повече на това ниво.

Треньорът Мануел Марков не се поколеба да гласува доверие на младостта, най-малкото защото не му остана друг особен избор. В първия си пълен сезон като наставник на Левски обаче той не получи достатъчно в замяна на дадения вот на доверие.

Синият нокдаун е тотален. Дали обаче Левски 2014 ще може да се изправи на крака за следоващия рунд на баскетболния ни ринг, който започва през есента?

НАГОРЕ

 

round-rating-buttons
Screen Shot 2017-04-24 at 5.57.07 PM.png
Веселин Веселинов и Павел Иванов бяха двамата най-добри играчи на отбора, макар и единият да изигра значително по-малко мачове. Веско демонстрира, че може да е от полза на всеки тим, стига треньорът да знае как да го използва и завърши с 15.7 точки, 6.0 бориб, 2.4 асистенции, 1.5 “откраднати” топки и коефициент 15.4 за 11 мача. Павел от своя страна бе изявеният реализатор, който сме свикнали да виждаме, но нямаше и как да е другояче, защото в нападение разполагаше с пълен картбланш, който статистически се изрази в близо 15 стрелби на мач, превърнати в 19.6 точки.

Всички млади играчи също заслужават добри думи, защото се раздаваха максимално и в ралзични епизоди от годината показваха някои прилични неща.

НАДОЛУ

round-rating-buttons
Screen Shot 2017-04-24 at 5.58.06 PM.png
Крум Дойчинов бе основен център на отбора през целия сезон, а с физиката, която притежава и развива през годините би трябвало да е абсолютна движеща сила под кошовете в родния баскетбол. Уви, това не стана. Поне не и този сезон, в който грамадният бивш национал имаше само по 7.7 точки и 5.8 борби в 23 двубоя.

НАЙ-ДОБРИЯТ МОМЕНТ

В тази графа може да бъдат поставени двата трансфера на юноши на клуба в посока чужбина. По-престижният несъмнено бе Йордан Минчев, който подписа многогодишен договор с Фенербахче, но почти веднага бе преотстъпен в Сърбия. Миналогодишният капитан Алекс Симеонов пък спечели промоция в елита на Испания с Гипускоа Баскет при първото си излизане в чужбина и изяви с екип, различен от този на родния му клуб.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s