Коби учи първолаци в „Лигата на Мамбата”

c73i8eav4aauwoi

Коби Брайънт буквално реши да вземе в собствените си ръце бъдещето на американския баскетбол.

Легендата на ЛА Лейкърс стартира собствена „Лига на Мамбата” за първокласници, тъй като е крайно недоволен от баскетболната програма на Amateur Athletic Union – организацията, грижеща се за промотирането и развитието на аматьорския спорт и програмите за физическо развитие в САЩ.

AAU basketball – ужасяваща програма, ужасяваща. Глупава е. Изобщо не учи децата ни как да играят. От нея излизат големи момчета, които правят всякакви маймунджолъци, но нямат представа как да играят с гръб към коша. Не познават основите на играта. Глупаво е”, каза през миналата година Коби.

След „пенсионирането” си през миналата година, Мамбата вече има достатъчно време, за да се захване сериозно с бъдещето на американския баскетбол, като обедини сили с Nike и „Клуба на момчетата и момичетата от Лос Анджелис”, с които стартира собственото си детско първенство. Лигата се състои от 40 отбора, съставено от момичета и момчета в първи клас, като дебютното й издание започна през февруари и финишира преди дни. Учебните заведения, избрани да участват, са от региона на Южна Калифорния, като умишлено са предпочетени по-малко престижните.

5e89f588ea07df002062a9c0f4398e08

„Това е забавна лига, в която децата могат да научат нещо за играта и да се повеселят. Но в „Лигата на Мамбата” е важно да бъде разбрана връзката, която играта има с живота и как може да бъде използвана, за да станат хлапетата по-добри синове, дъщери и ученици. В същото време се опитваме да се разграничим от високите цели на AAU в летните баскетболни мачове,в които приоритет е децата да правят повече впечатляващи отигравания, за да могат да впечатлят скаутите, или пък нещо още по-нелепо като създаване на клипче с най-добрите моменти за Instagram. Струва ми се, че в момента тези хлапета са подложени на огромно напрежение прекалено рано и това им пречи да научат правилните техники, например за стрелба, или за позициониране по терена. В крайна сметка това им изяжда самочувствието. Като учители, трябва да преподаваме тези неща с търпени, стъпка по стъпка. С течение на времето те ще се развият като баскетболисти, но не може да се прибързва с всичко”, обясни Коби концепцията си за „Лигата на Мамбата”.

За детското първенство на Брайънт са направени специални кошове с височина с височина 274 см, а игрищата са смалени с идеята всичките 288 участващи деца да „израснат” заедно с играта.

„Предизвикваме деца на 8, 9, 10 години да стрелят в кошове на височина 304 см, а в това няма никаква логика. Когато бях малък, ние играехме на по-ниски кошове. Бяха към 270 см, игрището беше умалено и така учехме как да стреляме с правилна техника. Даже можехме да пробваме поднасяне с подминаване на коша”, върна се Коби към детството си в Италия, където 12-годишен се запознава с играта покрай професионалните ангажименти на баща си Джо.

Баща на две тинейджърки, Коби настоява за равнопоставеност на половете в лигата му, което води до това 45% от баскетболистите в нея да са момичета. Треньори пък са доброволци от магазините на Nike в Южна Калифорния, минали специален курс в USA Basketball.

„Мотото на лигата е: „Играй, учи, порасни”. Когато го написах, първото нещо, за което се сетих, е моята история. Играейки баскетбол научих много, не само за играта, но и за самия себе си и другите. Чрез този процес растеш като атлет и личност”, завърши Коби.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s