От играчи за играчи! Вижте какво представлява новият камп за млади таланти на Кирил Райков и Джими Хънт

Колкото и да търсим светлината в тунела, на всички ни е ясно, че бъдещето на българския баскетбол не изглежда твърде светло. Затова ние от picknroll.bg се стараем да отбелязваме положителните примери и се надяваме те да стават все повече. Играчът на Левски Кирил Райков прави крачката към популяризирането и развитието на баскетбола сред малчуганите това лято и организира свой камп. Level Up не е първият камп организиран в България, но организаторите му обещават подобряване на индивидуалните баскетболни умения на децата, докато упражняват английския си език и израсват в компанията на баскетболисти, готови да споделят своя опит.  За да разберем повече за Level Up – срещнахме се с основателя на кампа – Кирил Райков.

 Как се роди идеята за кампа?

Аз имам тази идея от послените няколко години, но все не успявах да стартирам проекта. Миналото лято когато се видяхме с Джими Хънт и обсъждахме различни теми свързани с баскетбола се оказа, че и той има същата идея. Тогава решихме да обединим сили и опита, който имаме и да направим нещо наистина хубаво и качествено.

Къде и кога ще се проведе събитието?

Събитието ще се проведе първите 2 седмици на Август в София  в Зала Румен Пейчев, стадион Българска армия от 31. 07 до 06.08 и от 07.08 до 13. 08 .  Ще направим и една седмица в Пловдив, поради големия интерес в този град. Това ще стане последната седмица на Юли от 24.07.2017г. до 30.07.2017г. Зала Баскетбол, спортно училище „Васил Левски“.

Защо родителите и децата да изберат именно „ Level Up”?

За първи път в България ще се проведе подобно събитие, идеята и целта на лагера е да развива не само баскетболните умения било то технически и тактически, но да развива децата като хора, личности и характери.В голяма част от лагера ще се отделя време на кондиционната подготовка на младите баскетболисти. Как да подобрят двигателните си качества, как да стават по бързи, силни, да подобрят мобилността и баланса си, да се предпазват от контузии и най-вече – да използват тези качества в игрова обстановка.Всеки ден ще имаме лекции за изграждане на правилни навици на хранене, сън, възстановяване, мотивация, отговорност, дисциплина, работа в екип. Ще каним гост-ментори, известни български треньори и играчи, които да споделят с младите таланти как са изминали своя път и да им дадат съвети.

17965877_10100508788949891_2063638578_n

Разкажи малко повече за себе и за патньора си Джими Хънт? Вие двамата ли ще водите всички тренировки?

През последните 7 години специализирах като кондиционен треньор и имам опит с деца от цял свят. Учил съм се от най-добрите в света като кондиционния треньор на Майкъл Джордан, Дуен Уейд и Коби Браянт. Той се казва Тим Грувър. В България започнах първите си стъпки при Марин Яцински, който бих казал,  е един от най-добрите кондиционни треньори през последните 10 години. Завършил съм бакалаварска степен в НСА като треньор по баскетбол. Имам практика като страши треньор на втородивизионния отбор в Трьомсо, Норвегия за 2 години. Ще спра до тук да изброявам още колко документи, курсове и квалификации имам като треньор. Най-важното е каква е нашата мисия и мото, а то е да помогнем на децата да станат по-добри баскетболисти и хора. За нас на първо място е качеството на работа. За това решихме да ограничим бройката и да вземем само 40 деца (по 10 от възрастова група), за да може да дадем максимално повече знания на децата и качеството на работа да е оптимално.

Джими Хънт има невероятна визитка като играч, държи рекорда за най-много вкарани точки в гимназията и е бил сред най-добрите ирачи в Америка. Освен като играч има над 5 годишен опит като  треньор на много лагери в Америка за деца, играл е в цяла Европа и там се е занимавал също с деца. Той е невероятен професионалист и човек и в същото време много внимателен с всички деца. Ние не само, че все още сме активни играчи, но и имаме огромен опит като треньори, което ни обединява да бъдем от двете страни на играта. Не на последно място децата могат да упражняват английския си език с Джими през цялото време.

Най-важното за нас е след тези 2 седмици децата да си тръгнат от лагера с повече знания, които да прилагат през сезона в техните клубове. Ние знаем, че не сме магьосници и не може да направим чудеса за 2 седмици, но ще се опитаме да вкараме идеята ни в главите на децата, за да може те да продължат да искат да се развиват. За да стане това сме измислили система на преподаване и методика, по която сме сигурни,че децата ще продължат да вдигат нивата си на игра. За това и лагера се казва Level UP (от английски ниво нагоре).

Въпреки, че сме ограничили бройката, ще имам екип от треньори, които ще ни помагат за тренировъчния процес. За сега ще запазя в тайна кои ще са треньорите, ще го обяви съвсем скоро публично. Тренировъчния процес както качах ще се насочи към индивидуалните качества на децата и изграждането на основите в баскетбола. Подаване, дрибъл, стрелба, защита, борба под коша. Основно ще работим групови взаимодействия по двойки и тройки и едно на едно. Децата ще играят 5 на 5 може би само 2 дни от всичките 7. Това ще стане в началото на седмицата , за да видим на какво ниво са децата и към края на седмицата, за да видим как прилагат наученото от тренировките. Събота ще водим децата на излет и релакс в природата, а неделя когато закриваме седмицата ще има  игри 1 на 1, 3 на 1, стрелба, умения, награждаване и други изненади, които сме замислили.

Бихте ли организирали кампове и в други български градове в бъдеще ?

Разбира се, че бихме организирали други лагери в други градове, за сега като първа година искаме да се концентрираме към по малка група и качество на работа и живот и здраве догодина може да се развиваме. Имаме много идеи за развитие в бъдеще, но времето ще покаже.

Advertisements

One thought on “От играчи за играчи! Вижте какво представлява новият камп за млади таланти на Кирил Райков и Джими Хънт

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s