Везенков: Искам да се докажа и да печеля титли с Барсa, има време за NBA

VezenkovMundo2.jpg

Александър Везенков направи сериозна крачка напред в последните седмици и в два от последните си три двубоя в Лига Ендеса постигна коефициент 22. Всички в Барселона са изключително доволни както от играта му, така и от това, че всеки ден виждат как остава за индивидуални занимания след отборните тренировки, полагайки допълнителните усилия под ръководството на един от асистентите на Йоргос Барцокас – Пино Гърдович. Роденият в Кипър български национал е от тези играчи, които идват в залата първи и си тръгват последни. А както знаем, няма невъзнаграден труд.

Такъв е уводът на най-четеното спортно издание на Барселона Mundo Deportivo към обширно интервю с един от малкото светли лъчи в българския баскетбол през последните години. Ето и целият материал, посветен на 21-годишното крило на каталунския гранд и националния ни отбор.

На какво се дължи добрата ти форма в последно време?

Реално всичко започна още миналото лято, когато работех много както индивидуално, така и с националния ми отбор. Прекарвах часове и часове в залата. Този сезон съм по-подготвен физически, а и от психологическа гледна точка, особено спрямо миналия сезон. Също така получих шанс от треньорите. Но в края на краищата – преди всички е отборът. И моите намерения са точно такива, да съм от полза на отбора и да допринеса за възможно най-много победи. Това е целта.  Индивидуалното представяне не е от значение, щом отборът не побеждава.

От отборна перспектива: сезонът е доста труден за Барселона до момента. Как гледате към оставащите мачове?

Да, не е никак лек. Имахме много здравословни проблеми, повтарящи се контузии, лоши резултати, не играехме добре… Но нещата вече започват да се нареждат. Предстои ни мач с Валенсия, който ще бъде от голяма важност за крайното класиране в първенството. Ако спечелим, ще сме втори, а ако загубим – пети. Така че това е важно за нас. Вече ще играем само по веднъж седмично и ще имаме повече време за тренировки, за подготовка, а и за почивка. Възможностите пред нас са добри.

VezenkovMundo.jpg

Какво трябва да направите като отбор, за да преобърнете нещата и да постигнете нещо хубаво в първенството?

Според мен на първо място всичко е в главите ни. Трябва да бъдем по-подготвени. Вече нямаме извинения от сорта на това, че сме изморени или нещо подобно. Почти всички са възстановени от контузиите и тренираме все повече и все по-добре като истински отбор, с пълен състав. Мачът във Валенсия е шанс да покажем, че този сезон все още не е загубен за нас.

Получаваш повече шансове от Йоргос Барцокас. Какво мисли той за този странен сезон на Барселона?

Много съм доволен, че получавам възможности и минути, за да покажа потенциала си и че заслужавам да играя тук. Имах добри и лоши мачове, но най-хубавото е, че усещам подкрепата и доверието на всички. Не искам да разочаровам или предам нито един човек от клуба и се доказвам с ежедневна и много здрава работа.

Отстрани изглежда, че правиш много повече неща от това просто да стреляш тройки…

Да, точно така искам да подобрявам играта си. С два мача седмично нямах достатъчно време, но сега, когато ще играем само по веднъж, ситуацията е друга. Не искам да съм просто тройкаджия. Искам да правя много и различни неща, защото смятам, че съм способен. А всъщност дори още не съм демонстрирал всичко, което мога. Имам още доста поле за развитие и неща, които да подобрявам, започвайки от защитата.

Какво по-точно правиш на индивидуалните си тренировки с Пино Гърдович?

Понякога работим след отборните занимания, а друг път – преди тях. Например ако имаме тренировка с всички следобед, ние тренираме сутринта. Не е всеки ден, но поне пет пъти седмично. Концентрираме се върху различни аспекти всеки път. Повтаряме движения, той коригира някои от детайлите, също така работя с кондиционните треньори за физическата си подготовка, тренирам и във фитнеса… Длъжен съм да давам максимума, защото само тогава може да има отражение върху представянето ми в мачовете. Върша всичката тази индивидуална работа, но най-важни са мачовете.

Дойде в Барселона преди миналия сезон, адаптира ли се вече?

Когато пристигнах бях наясно, че не съм подготвен. Адаптацията беше много трудно. За първи път се докосвах до толкова високо ниво и бях в различна роля от тази, в която бях свикнал да съм до момента. Някои мачове бяха добри, а други – не съвсем. Но научих много неща, беше все едно съм на училище. Излязох по-силен от лошите моменти и смятам, че тази година съм по-подготвен във всички аспекти.

Миналото лято беше в САЩ и работи в тренировъчни центрове от най-високо ниво, планираш ли да го направиш и тази година?

Да, бях в Санта Барбара, в Калифорния. Там прекарах три дни, а после още време в Орландо. Преживяването беше положително и би ми харесало да го повторя. Надявам се да приключим възможно най-късно с първенството, да си отдъхна малко и след това да направя същото. Но не искам да си правя планове, а да се концентрирам върху оставащите мачове от редовния сезон и плейофите след това.

Имаш действащ договор с Барселона, но в него фигурира и клауза за NBA. Каква е твоята идея за бъдещето?

Много съм доволен в Барса и се надявам, че и от клуба са доволни от мен. Би ми харесало да остана тук възможно най-дълго. Това е планът ми. Да остана тук, да подобрявам играта си и да печеля титли с Барселона. NBA е мечтата на всеки играч, но лично аз мисля, че това по-скоро би се случило в бъдеще, а не сега. Когато съм готов и когато вече съм постигнал нещо с Барселона. Сега съм концентриран единствено върху сегашния си отбор и как да бъда от най-голяма полза.

Смяташ, че не си готов за NBA на този етап?

Не, към днешна дата не. Трябва да подобря, а след това и да задържа нивото на игра. Това, че играя добре два или три месеца не означава нищо. Нужно ми е постоянство, за да бъда на терена повече време и да печелим мачове и титли.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s