Петимата, срещу които всички мразеха да играят

Denver+Nuggets+v+Los+Angeles+Lakers+Game+5+_Jii3WZ1yi9x.jpegКениън Мартин игра 15 сезона в NBA. Спомняте си за него, една от онези прекалено атлетични четворки, която ще се опита да те унижи, да ти забие на главата, да увисне малко по-дълго от необходимото на ринга след това, да те срита докато е там горе… Такива неща. Във всички отбори, през които мина бе абсолютен любимец на феновете точно заради това, че залагаше на атракцията, както и заради малките мръсни номерца, които криеше в ръкава си… Или под накитника, с който играеше, разбрахме се. Кениън разказа на The Players’ Tribune кои са петимата най-дразниещи съперници в неговите очи… Гаранция, че ще е интересно.

„Не мисля, че загубите смущават играчите в NBA в наши дни.

Всички се прегръщат. Когато ние играехме, искахме да махнем главите на противниците си. Имаше здрави битки във всеки мач. Сега съм изненадан, че все още не съм видял някой да потупа съперник, който е вкарал наказателен удар.

Не понасях загубите. Ставах много кисел. Все пак бях там, за да побеждвам.

С Чонси Билъпс си говорехме за тазгодишния Мач на звездите. Беше ужасна гледка. Това е просто един микрокосмос и отражение на цялото състояние на NBA в момента. Забелязал съм проблема от години. Забелязал съм накъде отив играта. Съдиите гледат повторения на всеки по-здрав фаул.

Не вярвам в етикета “мръсен играч” – не познавам никой, който е на терена с единствената цел да нарани друг. Да, някои хора играят по-здраво от други. Малко или много е като американски футбол, налага се да се блъскаш, за да запазиш мястото си в Лигата. Правиш това, което е необходимо. Имаше открита неприязън между дадени играчи, че дори и отбори.

Всъщност е малко странно, че точно аз подреждам най-дразнещите играчи, защото винаги съм бил дразнител. Бях онзи човек, който те хваща за бедрото при борба след наказателен удар, за да мога аз да хвана топката. Имаше играчи, които искаха всичко да е по учебник, да загърбят човека си и да е красиво. Но после идваха и тези, които всъщност искаха да стигнат до топката. Аз бях един от тези.

И вече по темата – ето петимата извънредни дразнители, срещу които съм се изправял през кариерата си. Уважавам всеки един от тях, дори и Рон, защото те знаеха какво точно се изисква, за да победиш. Уважавах всеки, който знаеше, че това е правилният път.

РЕДЖИ ЕВАНС
ReggieEvans_final.jpeg
Реджи правеше много неща, които не се харесват на широката публика. Мисля, че това е ясно на всички. Все пак това е човекът, който сграбчи Крис Кеймън за топките, докато той се опитваше да вземе позиция за борба. Не съм виждал някой друг да преминава границата чак толкова. Но по това време беше доста забавно, признавам.

Когато с Реджи бяхме съотборници, първо в Клипърс, а после и в Денвър, всички ни ненавиждаха. Бяхме The Bash Brothers (б.р. – “Халосващите братя”). Ел Ей премина първия кръг на плейофите през 2012 година заради нас. Младите таланти бяха добри – Блейк, ДеАндре… Но ако искаш да спечелиш седми мач, трябва да се довериш на мен и Реджи. Точно това каза Чонси Билъпс на треньора ни Вини Дел Негро – “Ако искаш да спечелиш, по-добре остави Реджи и Кениън в игра”.

КОБИ БРАЙЪНТ
KobeBryant_final
Хората могат да казват каквото си искат за Коби, но Коби не търпеше л*йнарско поведение от когото и да било. Беше готов да се сбие с теб за секунди. Беше готов да го направи. А това е нещо, което доста от феновете смятам, че не знаят. Те са наясно с всичките чисто баскетболни неща, с уменията му, но не и за фактите. А те са такива, че ако се сдърпаш с него, няма да ти остане длъжен. Ако го удариш, после ще си платиш.

Той буквално бе готов да ти отвърти главата, само и само да победи. Ще те прецака. На игрището се говореха много глупости, но никой не смееше да каже каквото и да е на Коби.

РОН АРТЕСТ
RonArtest_final
Мисля, че всичко, което Рон Артест прави е добре изчислено. Заяжда се с играчи, които няма да му отвърнат. Например когато удари Джеймс Хардън – защо точно него, а не някой, който би отвърнал? Защото всичко бе премислено.

Всичко, което е правил винаги е било добре обмислено. Цялата разправия при мелето с Детройт – хората забравят как всъщност започна всичко. Ако си търсеше проблеми с Бен Уолъс, щеше да налети на Бен Уолъс. Бен Уолъс го изблъска, а вместо да отвърне, Рон избяга в трибуните. Избра тъпашкия ход.

Рон е симулант. Някои от играчите, за които феновете мислят, че играят на предела на възможностите си също са симуланти. Крис Пол играе здраво, но симулира. Дреймънд Грийн. Джеймс Хардън. Не уважавам никой, който симулира. Нито един от тях. Ако пробват нещо такова срещу мен, ще получат истинска причина да паднат следващия път.

Така че, не. Не се връзвам на актьорството на Рон.

КЕВИН ГАРНЕТ
KevinGarnett_final
Никога не ми е казвал каквото и да е, но останалите мразеха да се изправят срещу него. Потърсете каквото и да е видео и ще видите как Кевин лае срещу произволен човек. Или просто ще говори, за да говори. Това беше постоянно и така влизаше под кожата на съперниците.

Не, че Кей Джи е бил толкова физически, но просто на някои не им понасяше постоянното бръщолевене.

Беше доста досадно, по дяволите.

ДЖЕРИ СЛОУН
JerrySloan.jpeg
Сега се чувствам кофти заради това, но може би си спомняте, че веднъж ударих Карл Малоун през врата. Той падна и предвид репутацията си на здравеняк, мислех, че ще стане и ще продължим. Но той не направи нещо.

За разлика от треньора си.

Джери Слоун тичаше по крайната линия, крещейки “Какво по дяволите??? Ще те сритам!”. Бях толкова изненадан. Казах му нещо от сорта на “Върни си стария задник на пейката, за да не ударя и теб”. Сдърпахме се и трябваше да ни разделят. Точно тогава разбрах, че Джери Слоун е здрав чичко.

Години по-късно той все още беше треньор на Юта, а аз бях свободен агент. Искаха да ме вземат. Тогава разказал за случката на агента ми и добавил – “Помниш ли кога Кениън каза, че ще ме срита? Сега има този шанс”.

Уважавам всички в този списък. Но и аз трябва да бъда в него. Аз бях извънредния дразнител.“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s