От Александър Янев към Черно море и Спас Натов…

_t8g0870

Юношата на Черно море Александър Янев изпрати писмо до picknroll.bg във връзка с раздялата на Спас Натов с клуба. Публикуваме го без редакторска намеса.

„Чудех се от къде да започна и какво по точно да кажа, за да не обидя някои, които си мислят, че „ако не е този, ще е някой друг“, че баскетболът във Варна е просто един спорт, едно предприятие или някъде, където трябват да се дадат пари… Е да ама не е…

_t8g6264

Днес, когато разбрах и след това прочетох, че Спас Натов, освен че няма да води мъжкия отбор, но и напуска като ръководител на школата, освен че бях супер изненадан, а и си зададох въпроса: „каква трябва да причината, за да си тръгне човек, който всички знаем колко е спокоен и всеотдаен на работата си и на варненския баскетбол, който през последните две години (най-тежките в клуба след оставането без спонсор – януари 2016 и сезон 2016/2017 където с този бюджет, не може да се търсят никакви резултати) се бореше и работеше над това без да се замисля, без оправдания или извинения за доброто на клуба?”. Както го е правил до сега, както го прави от 20 години единствено във Варна, въпреки че не е варненец, човек, който може да бъде само за пример с неговия професионализъм си тръгва от школата. Да, толкова са годините, които този баскетболист и тази личност е донесъл на варненските фенове, които са препълвали „Двореца на културата и спорта” само заради него, само заради неговата сърцата игра. Толкова много радост, безбройни усмивки, хиляди емоции е дал на варненските, но и на българските баскетболни фенове с играта си, а колко ли деца и момчета са желали, искали и са станали баскетболисти гледайки негова игра. В това число ще кажа, че и аз съм от тези деца, като съм гледал и съм се запалил да играя баскетбол гледайки него и отбора на Черно Море Варна. Познавам го и знам, че единственото за което го боли в момента, са децата, които той тренираше и вярваше във възможностите им.

А сега въпроси без отговор. Как е възможно да бъде пуснат да си тръгне от клуба, от Варна? Какво може да го е накарало да вземе това решение и как ще си тръгне от клуба единственият човек, останал с име във варненския баскетбол?

_t8g6092.jpg

Ще разкажа набързо и моята история свързана с тренера Натов. Бях на 16 години когато за първи път ме взимаха на тренировки с мъжете и той беше треньор там. Взимаха ме само на вечерните тренировки и след това оставах с моята възраст и като започвах с мъжете в 5 ч. си тръгвах от залата в 9 и помня, че той ми казваше, че трябва да се радвам че тренирам с мъжете, въпреки че не играех, не както е сега да караме и молим юношите да идват на тренировки. Лека-полека получавах минути да играя, но отборът тогава беше добър и имаше доста добри играчи, и беше много трудно, и трябваше да се бориш за това, ако искаш да играеш. Няма да забравя един мач, играхме с Балкан в Ботевград и който бие отиваше на финална четворка за купата в Самоков. На полувремето падахме с 13 т. и на почивката в съблекалнята той ми каза: „Янев влизаш да играеш цяло второ полувреме. Не ме интересува какво ще става и какво ще се случва утре, ако трябва да падаме”.

Мачът беше уникален, 4-ата част започна с 10 т за Балкан, а накрая ние бихме с 6. Той беше ми дал тази възможност да играя и повярва в мен въпреки, че не бях още готов. След това на финалите на купата станахме втори и аз получавах много игрови минути както и до края на сезона. Никога няма да забравя как той ме наложи при мъжете и как ми даде този шанс. Знам, че и в момента се опитва или вече „опитваше“ да наложи младите играчи в мъжкия отбор, това е неговото мислене – да играят все повече млади и да се повярва в тях.

Аз сега мога да му бъда благодарен за това, но съм сигурен, че и още много хора могат да му благодарят, за това какво е направил като баскетболист, като приятел и сега като треньор продължава да дава от себе си.

17505055_1288767827874090_659144184912456223_o

На ръководството на Варна мога да им кажа само, че печелившият от тази ситуация е само тренера, че единственият, който не заслужаваше такова отношение и ръководене на клуба от ваша страна, беше той. Този човек е толкова важен в клуба, колкото никой не може дори и да си помисли. Ако можете така лесно да допуснете да си тръгне човекът, оставил всичко от себе си за варненския баскетбол, значи можете и да оставите клуб като Черно Море да загине.

Тренер всичко хубаво ти желая, гледай само напред, където те чакат още по хубави моменти и знам, че имаш много още да дадеш на българския баскетбол и на децата”.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s