Голямата стъпка, за която Nike извади $15 000

michael-ojo-size-22-nike-shoe

Центърът на колежанския баскетболен отбор Флорида Стейт Майкъл Оджо е изключителен в редица отношения. Той е способен да размине всеки защитник на противника въпреки 216-сантиметровия си ръст и близо 140-те си килограма.

Роденият в Нигерия 24-годишен баскетболист обаче е уникален и заради огромния си крак – 22 номер американски размер, което (след сложни изчисления на picknroll.bg) е 59 по европейските стандарти!

Както сами сигурно се досещате, спортни обувки за Голямата стъпка не се продават в магазините. Това е и причината доставчикът на екипировка за универитета, Nike, да инвестира цели $15 000, за да купи специална машина, с която да бъдат произведени кецовете за игра и тренировка на Оджо.

Американският гигант в спортните стоки никога не е правил подобно нещо дори за най-големите NBA звезди, като ЛеБрон Джеймс, Кевин Дюрант и гиганти като Яо Минг (15/49.5 и 18/55) . Затова, преди началото на новобранския си сезон, Оджо лети до централата на Nike, където царете на баскетболните кецове му вземат отливка от крака.

Прототипът е готов чак след 7 месеца, благодарение на скъпоструващата машина, която е поместена във фабриката на Nike във Виетнам. До ден днешен тя изработва обувки само за Оджо.

Краката на центъра са по-големи дори от тези на най-големите лопатари в NBA в момента – близнаците Робин и Брук Лопес, които носят номер 20/57.5.

През 2014 г. от ACC говориха с нигериеца по горещата тема и тогава той разкри, че преди да заиграе за Флорида Стейт никога не е носил обувки по мярка. В гимназията на Оджо се налагало да набутва стъпалата си в кецове номер 17/53!

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s