Неподозираният талант на Джеймс Хардън

bn-sa707_2uifs_or_20170209124124

Лидерът на Хюстън Рокетс Джеймс Хардън е известен най-вече с ролята си на безмилостен реализатор и играч, който не си дава твърде много зор в защита. Този сезон в NBA той обаче се преобрази в ролята на плеймейкър и изведе тима си до 3-о място в Западната конференция. Освен това Хардън е и сред най-добрите борци за позицията си. Не случайно името му е сред най-спряганите за приза MVP на редовния сезон, след като гардът превърна Рокетс в претендент за титлата. Зад всичко това обаче се крие неподозиран досега талант  – способността му да намялява скоростта си!

Звездата на Хюстън е обикновен по повечето си физически показатели. Но умението му да „набива спирачките“ е просто нечовешко. Това до известна степен обяснява как Хардън успява да доминира в Лигата.

Повечето играчи в NBA определено са доста по-плашещи от гарда на Рокетс. Той не е необичайно висок, не скача особено много и не е от най-бързите. И макар разтегът му (разстоянието между опънатите настрани ръце) да е невероятен в сравнение с този на обикновените хора, по този показател Хардън не се отличава много от останалите играчи в Лигата. Човек би си казал, че в него няма нищо изключително, що се отнася до физическите му показатели.

По всички традиционни показатели за ефективност, които измерваме, той си е направо като пешеходец.

Това разкри пред Wall Street Journal основателят и шеф на Peak Performance Project Маркъс Елиът.  Фирмата му специализира в анализи на биомеханиката на стотици играчи от NBA.

Нещо неочаквано обаче се случва, когато Хардън идва за по-подробни тестове миналата пролет. Оказва се, че по някои показатели играчът на Рокетс е уникален – не само измежду баскетболистите, а и сред хилядите други спортисти, проучени от лабораторията на Елиът. Всички тези показатели са свързани със същата неподозирана дарба.

Хардън има скрито предимство: способността да намалява скоростта много рязко. „Спирачната му система“ е най-добрата във всички спортове. Той е най-бърз в спирането.

Щом човек забележи умението му да „набива спирачките“, той започва да разбира на какво всъщност се дължи цялата му игра. Именно тази дарба позволява на Хардън да импровизира с дрибъла си. Затова кецовете му скърцат, когато пробива и спира внезапно. Това е и причината той да може да сменя посоката много рязко, докато другите играчи се плъзгат покрай него. Това е в основата и на поразяващата му стрелба с дърпане назад.

bn-sa837_201702_gr_20170209144442

Причината т.г. Хюстън да са толкова добри е, че Хардън е велик, а това е така, заради рядко срещаното и неизвестно досега негово предимство.

Вижда се на паркета. Атлетизмът, според мен, не е да скачаш най-високо или да тичаш най-бързо. Той е в това да можеш да се контролираш. Ако не можеш да се контролираш, ти си просто непредсказуем. Атлетичен съм по свой собствен начин, категоричен беше Хардън пред изданието.

Хардън изпъква, независимо от това, че през сезона в NBA станахме свидетели на някои невероятни постижения. Никога досега Кевин Дюрант не е бил по-ефективен стрелец. Стефан Къри вече започна да напомня за чудото, в което се превърна м.г. Айзея Томас е по-добър от всеки в четвъртата част, Ръсел Уестбрук е с трипъл-дабъл всеки мач, а ЛеБрон Джеймс… си е ЛеБрон Джеймс.

Въпреки това Хардън е сред фаворитите за приза „Най-полезен играч“ заедно с Уестбрук. Той никога досега не е използван по-добре и никога не е бил по-ефективен в кариерата си. Рокетс са трети на Запад след Сан Антонио Спърс и Голдън Стейт Уориърс.

Въпросът е как Хардън постига това, след като всички на паркета са наясно какво планира. Отговорът се крие в стара концертна зала, преобразувана в лаборатория, в позаспалата Санта Барбара, Калифорния по крайбрежието на Тихия океан.

В последните 10 години играчи от NBA идват „на поклонение“ в централата на P3. Мястото прилича на склад, а в него още на входа се вижда окачен плакат на „Витрувианския човек“ на Леонардо да Винчи.

300px-da_vinci_vitruve_luc_viatour

Вътре служителите поставят на играчите специални отразителни маркери на ключови места – по същия начин като във видеоигрите – а спортистите извършват серия от движения върху специалните плочи, вградени в пода на салона. Цялостен тест отнема близо 2 часа, но атлетите излизат с невероятно количество биометрични данни. В цялата сграда няма дори един кош.

Места като P3 , които използват по-доброто разбиране на човешко тяло, са в основата на същинска революция в сферата на атлетизма в последните години. А NBA повече от всяка друга лига разчита на работата им. В отборите има по-малко играчи, а договорите им са гарантирани, което стимулира стремежа на работодателя да се грижи повече за здравето им. Освен това собствениците са все по-млади и са разчитали много повече на технологиите, за да натрупат състояние и да успеят. Това обяснява защо 46% от играчите в Лигата се изследват детайлно от P3.

Когато Хардън пристига за тестове малко след края на плейофите м.г. Елиът не знае точно какво да очаква. Той не си пада много по баскетбол и никога не е гледал звездата на Рокетс. Освен това Хардън му изглежда свенлив за играч от този калибър.

Причината е, че някои от спортистите, които се тестват, много държат да покажат колко са надарени. В случая на Хардън е точно обратното. „Едва ли не ни се извини заради това, че няма да ни впечатли“, спомня си Елиът.

И наистина Хардън не шокира, поне не като останалите играчи от NBA. По странично ускорение той е като 36% от проучените играчи, а по вертикално ускорение като 54 на сто от тях. Накратко – в нормата.

Данните за умението му да нямалява скоростта обаче са извън всякакви класации, споделя с изумление Елиът.

„Ексцентричната сила“ на Хардън е изненадваща. Да, наясно сме, че терминът звучи по-скоро като име на нов модел кецове Adidas, но всъщност това е силата, която той създава, когато спира низходящата си инерция. Там той почти няма равен, а „темпът му на развитие на ексцентричната сила“ е уникален.

Преди тестовете Хардън не е наясно с това свое предимство, но след тях вече твърди, че сам усеща разликата.

Знам в какво съм много добър и в какво не – и го използвам като предимство.

Забелязва се в начина му на игра. Гардът разчита на стрелбата с дърпане назад повече от всеки друг в NBA. А способността му да намалява скоростта светкавично го освобождава за половин секундата, от която има нужда, за да изстреля топката. Затова в общи линии той е неудържим.

Това е недооценена част от баскетбола. Всъщност в спорта има хора, според които смяната на скоростта е най-важната характеристика на днешната игра.

На същото мнение е и съотборникът на Хардън в Рокетс Райън Андерсън, според когото най-добрите играчи в NBA „тръгват на пълна скорост с дрибъл и изведнъж – спират“.

Невъзможно е да бъдат опазени.

Хардън е дразнител за защитниците при пробив. Но не защото ги разминава с бясна скорост, а заради това, че спира преди човекът, който го пази да може да реагира. Това не оставя друг избор на защитника, освен да фаулира гарда на Рокетс, който е лидер по изпълнени наказателни удари поне в последните 3 години.

За да играеш по подобен начин е нужен невероятен контрол над тялото. Все по-често ставаме свидетели на играчи, които са по-добри точно в обратното – бързо ускорение и бавно забавяне на скоростта.

Според Елиът причината да не виждаме много от тях в „Мача на звездите“ е проста:

Тези системи не са създадени да оцеляват. Все едно говорим за Ферари със спирачна система на Фолксваген.

Треньорът на Рокетс Майк Д’Антони споделя, че Хардън му напомня на друг играч със същата „спирачна система“, успял да спечели 2 приза MVP – Стийв Неш.

Но мисълта, че способността за намаляване на скоростта е висша форма на атлетизъм е радикална дори за треньори с по-нестандартен подход като Д’Антони. Той осъзнава, че това е отделно умение едва след като си казва: „Защо не всеки може да го прави?“

Advertisements

One thought on “Неподозираният талант на Джеймс Хардън

  1. Pingback: Уестбрук за Къри: Кой е той? (видео) | picknroll.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s