Баскетболисти се учат за живота след играта

90is9hawb0an7ixfpjte8q

Доста често професионалните спортисти се оказват неподготвени за живота след края на кариерата си.

Затова Международната баскетболна федерация е стартира инициатива, с която да подпомогне играчите за прехода към всекидневието без тренировки и мачове, но все пак близо до игрището. „Time-out” е проект, който се фокусира върху интеграцията на вече бившите баскетболисти в пазара на труда, като показва важността на мисленето в аванс за живота, който идва след спорта.

ФИБА Европа, заедно с академичните си партньори, създаде иновативна програма, създадена специално за баскетболисти. Новото, което програмата предлага на участниците в нея, е комбинацията от три различни дипломи, които могат да получат.

  • „Лидерство и мениджмънт” – сертификат/диплома, зависи от нивото на съпричастност на играча, разработена от Университета на Нортумбрия в Нюкасъл;
  • „Баскетболен мениджмънт” – квалификация, разработена от ФИБА Европа и ФИБА);
  • „Подпомагане на живота на талантливи атлети” – сертификат, разработен от Схемата за стипендии на талантливи атлети (ТАСС).

Вторият етап от проекта предвижда новите мениджъри да бъдат назначени в техните национални федерации или в други спортни организации, както и да бъдат създадени програми за развитие, свързани с ФИБА и Международната баскетболна фондация и мрежата на ТАСС.

Проектът „Time-Out” се съфинансира от „Еразъм+”, програма на Европейския съюз.

България е една от страните с най-много представители в новия проект на ФИБА Европа, като цели четирима наши баскетболисти ще се подготвят по нея за живота след края на кариерите си. Това са Гергана Брънзова, Даниела Петева, Васил Евтимов и Филип Виденов. Илиан Евтимов е включен в програмата като представител на Франция, а пълният списък с имената, участващи в „Time-Out” можете да откриете тук.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s