Баскетболистът, който спечели “Оскар”

screen-shot-2017-02-27-at-6-09-46-pm

Баскетболното превъплъщение на Махершала, преди повече от две десетилетия!

Махершала Али е първият мюсюлманин, който печели “Оскар” за актьорска игра. Новината обиколи целия свят в ранните часове на последния февруарски понеделник, след като 43-годишният Али бе удостоен с наградата на Академията за поддържаща мъжка роля – за участието си в “Лунна светлина”.

Лауреатът на най-престижната филмова награда в световен мащаб, чието рождено име е Махершалалхашбаз Гилмор, отдаде голямо внимание на преподавателите си от университета, които получиха специални благодарности по време на речта на снощната церемония.

Освен, че е първият мюсюлманин, спечелил “Оскар”, роденият в Оукланд, където днес е домът на Голдън Стейт Уориърс артист е и първият колежански баскетболист, поздравил се с наградата. Да, да. Няма шега. Паралелно с обучението си в калифорнийския университет Сейнт Мерис, Махершала играе баскетбол в първа дивизия на NCAA!

mahershala-ali-759

И с жадуваната награда, преди няколко часа!

Макар ролята му да не е огромна, за разлика от тези в киното, и на баскетболния терен той се справя нелошо. Високият 190 сантиметра Али носи екипа на училището си между 1992 и 1996 година, помага за общо 54 победи на своя тим, който обаче така и не стига до бленуваното участие в March Madness.

И въпреки всичко, по дяволите, това е впечатляващо! Като гард на Сейнт Мерис той постига добра успеваемост откъм % победи, защото изиграва общо 97 мача за четири сезона и в тях се отличава със средни показатели от 3.6 точки, 1.1 борби и 0.8 асистенции.

Най-силният му сезон е 1995/1996. Тогава в 27 мача той се отчите със 7.0 точки, 1.8 борби и 0.9 асистенции и 39.8% успеваемост от тройката.

А малко повече от 20 години след това е на върха на световното кино и държи в ръце първия си “Оскар”. Може би по-умело и уверено отколкото се е справял с оранжевата топка, но това не е от значение, а не е и изненада.

 

P.S. Гледали сте го в телевизионните CSI и House of Cards, както и в The Curious Case of Benjamin Button, The Place Beyond The Pines и The Hunger Games.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s