Круша, дърво и наказателни удари…

collage

Погледнете човекът, който стреля от лявата страна на снимката. А сега погледнете човекът, който стреля от дясната страна на снимката. Не, никой не използва машина на времето. Просто двамата са свързани. Левият се е доказал отвъд възможностите и се казва Рик Бари.   Точно той донесе титлата на Голдън Стейт през 1975 година, 40 години преди Стеф Къри и останалите от Уориърс да се изкачат отново на шампионския трон преди две лета. Та, докъде бяхме стигнали?

Бари. Рик Бари. MVP на финалите през въпросната 1975 година, осмекратен участник в Мача на звездите и още много, много, много индивидуални награди. Достатъчно е да се каже, че е бил топреализатор първо на колежанското първенство, после и на НБА. Неговият номер е изваден от употреба в Голдън Стейт и има място в Залата на славата, където е приет през 2008 година.

Днес той е на 72. Но покъртителната прилика с младото момче отдясно не е случайна. Това е синът му, Каниън Бари. Който се опитва да върви по стъпките на баща си, което определено не е лесна задача. Тежкото фамилно име винаги тежи, а примерите не са един или два. Но въпреки това 23-годишният младок не се спира пред нищо и в момента е основен играч на колежанския Флорида.

Рик Бари е четвъртият най-успешен стрелец от наказателната линия в историята на NBA (89.98%). Макар да стреля по изключително нетрадиционен начин, за който можете да се досетите сами.

Явно стилът се предава поколение след поколение в семейството и Каниън остава верен на традицията, изпълнявайки наказателни удари точно както знаменития си татко. Е, не със същата успеваемост. Той успява едва при 85.7% от опитите си. Впечатляващо, наистина впечатляващо.

Употребата на поговорката, че крушата не пада по-далеч от дървото надали би била неуместна тук. Дори напротив. Защото явно какъвто е бащата, такъв е и синът.

198-сантиметровият Каниън Бери все още е далеч от татко Рик, макар че преди да се прехвърли във Флорида играе за Чарлстън, където през сезон 2015/2016 записва по 19.7 точки средно на мач. 

P.S. И двамата използват тази техника на стрелба през цялата си кариера – Рик през петнадесетте си забележителни години в ABA и NBA, а Каниън през четирите си сезона в NCAA до момента.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s