Кървав спорт или Синът на Самоа

sfl-miami-heat-james-johnson-s093016

Сдърпването между Горан Драгич от Маями и Джордан Кларксън от Ел Ей Лейкърс ни върна поне за секунди към романтиката от 90-те години на NBA. Тогава сбиванията бяха често срещани, да не казваме ежедневие, но след това нещата лека-полека се промениха и цялата Лига се модернизира. Конфронтацията между гардовете на двата отбора бе категоризирана като сбиване от медии и фенове в Щатите, но ние не сме особено съгласни. Точно тук може да видите десетте най-големи сбивания в историята на първенството на най-добрите, а сега сигурно дойде моментът, в който се чудите защо четете тези редове, щом въпросните двама дори не са сбили.

Джеймс Джонсън. Джеймс Патрик Джонсън. Енергично крило, сменило пет отбора в NBA, преди да се озове в Саут Бийч това лято. 206-сантиметровият колежанин от Уейк Форест трябваше да бъде удържан от съотборниците си в състава на Хийт, което не остана скрито за камерите, а само ако видите искрата в очите му, ще разберете голяма част от това защо този материал е посветен точно на него.

NBA: Toronto Raptors at Phoenix Suns

113 килограма мускули звучат изключително впечатляващо. Всъщност за професионалния баскетбол това е нещо нормално. А сега си представете баскетболистът със свирепия поглед в ролята на боец. Което е напълно възможно и реално, защото Джеймс е притежател на черен колан по източни бойни изкуства. Миналото му преди мечтата NBA е свързано с кикбокс и MMA.

Първият му сблъсък в MMA е когато е едва 18-годишен, а равносметката му в тази сфера на боевете е 7 победи в 7 мача. Като кикбоксьор също е с пълен актив – 20 победи в 20 мача.

Кървав спорт, но не хитовият филм с Жан-Клод Ван Дам от края на 80-те години. Това е прякорът, с който Джеймс се сдобива рано-рано в кариерата си в професионалния баскетбол. Получава го от журналист и сам признава, че доста му харесва. Но това прозвище не е резултат на просто приказки. Да бъде боец просто е заложено в кръвта на Джонсън.

Родителите му също са притежатели на черни колани. Точно както и осемте му братя и сестри. Първият му ММА двубой трае… 97 секунди. Общо взето колкото несполучливия опит на Дарко Миличич в кикбокса, но с малката разлика, че настоящият играч на Хийт излиза като победител.

gettyimages-533321698.jpeg

Двуметровият исполин с физика на мечка респектира още от пръв поглед. Целият е покрит в татуировки, най-забележителната от които е окупирала целия му врат – там пише Неймин, името на детето му.

Забележителният играч, чийто произход е от далечна Самоа намира прилики в бойните изкуства и баскетболната игра. “Знам как точно да меря стъпките си и колко време ми отнема, за да заема дадена позиция. Просто навик от бойните изкуства, където всичко е въпрос на преценка – и от това зависи дали ще бъдеш нокаутиран или ще спечелиш”

Сега обаче Джеймс е отдаден изцяло на работата си, а тя е да помага на Маями да печели мачове. Спомня си с носталгия и усмивка за времето си на боец, което за негово съжаление в момента е само и единствено хоби. Но се зарича да вземе третата степен на черния колан.

“Ако сега се върна на доджото (б.р. – тренировъчната зала по бойни изкуства), трябва да зачпона от началото, да повторя всичко, което съм направил до момента, за да бъда достатъчно уверен и да взема следващата степен”, казва той.

А докато дойде този момент, Синът на Самоа, каквото е прозвището му от колежанските му години ще се концентрира върху борбите и точките.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s