Budi zdrav, Nikola! Košarka nikad ne umire…*

*на сръбски: „Бъди здрав, Никола! Баскетболът никога не умира“

Центърът на Минесота, Никола Пекович, е близо до това да сложи край на кариерата си. Това е новинарската част от следващите редове. Останалите са пропити с носталгия, баскетболна любов и спомена за един човек, който остави огромна празнина в сърцата ни…Рачо Колев

sp-pekovic

Гледах за първи път Никола Пекович на живо в зала „Пионир“. Бяхме трима баскет-ентусиасти в Белград. А Белград просто обожаваше това момче. Партизан прие Панатинайкос в мач от Евролигата. Ясно беше за всички, че ПАО с Диамантидис е абсолютен фаворит, но има нещо в Пионир, което винаги изравнява силите. И това са бесните навиячи и безграничната любов към баскетбола. А по онова време (2007г) отборът на Душко Вуйошевич се крепеше, както обикновено на млади местни таланти. Една изпитана рецепта за силна обич от трибуните.

nikolapekoviceuroleaguebasketballfinalq-owvrwzrdal

Но да се върнем на Пекович. Той беше на 21, а със своите 211см, фундаментално подготвен и в двете фази на играта, центърът бе истинска наслада за окото за хора като нас, които все още обичат да гледат високи играчи близо до коша. Конкретно в онази вечер някъде отвъд булото дим в Пионир и безкрайните песни от трибуните, Пекович направи поредния си силен мач с 20+ точки и 10+ борби. Партизан загуби от могъщия Панатинайкос, но в ПАО вече бяха сигурни, че искат този център. Историята нататък е ясна – двукратен шампион на Гърция, шампион в Евролигата, част от идеалната петица на най-силния турнир в Европа. Пътят към NBA беше дългоочакван и през 2010г. вече трябваше да разберем дали на 24 един класически юго-център ще извоюва място за кариерата си в съвременната реалност на лигата. 5.5 точки на мач през първия сезон. 13.9 – във втория, 16.3 – в третия и 17.5 в четвъртия. В Минесота бяха доволни. Пекович се утвърди в състава като стартиращ център, независимо дали до себе си има Кевин Лав или Дарко Миличич. Това момче знаеше как да носи позитиви, стига да е здрав.

Minnesota Timberwolves Media Day

В нито един от четирите възходящи за Пекович сезона той не успя да остане напълно здрав. Но това, което последва изглежда може дори да сложи край на кариерата му. Тъжно, но факт. Последните две години глезенът му явно не издържа. Само след 12 мача миналата година, Тимбърулвс обявиха, че Пекович е аут за сезона. Два месеца след началото на настоящата кампания, Пекович изглежда е на път да се предаде.

„Две години се борих с контузията. Бях се изчерпал и психологически. Тази година опитах отново. За два месеца направих всичко по силите си, но има моменти, в които няма какво повече да пробваш. Просто не мога дори да тичам без болка”, призна Пекмен на пресконференция в Сърбия.

zz04mddjytrkn2jmnjq2mgu4mwjkode2yzy4ywrjztzhmg-e1456260173886

По всяка вероятност Минесота ще прекрати договора на Пекович, използвайки медицинската клауза, а оставащите $23 милиона за черногореца ще бъдат поети от застраховката на играча. Със сигурност щеше да е любопитно да видим тандем в подкошието на Минесота между Пекович и изгряващата звезда Карл-Антъни Таунс. А и да си признаем чисто човешки – когато едно трийсетгодишно момче трябва да прекрати кариерата си по здравословни причини, винаги е тъжно.

Онази студена вечер в Белград излиза отново и отново в паметта ми. Кой знае какви мисли са минавали през главата на Пекович тогава… Но в тези на трима българи, доволни от качествения баскетбол, мислите бяха насочени напред – много напред. Каква ли кариера чака Пекович? Ще имаме ли някога подобен български център? Как да го произведем? Защо школите ни не работят? Разговорите продължиха и през целия път обратно до София.

Един от най-близките ми хора от години вече е в баскетболния рай. Бяхме заедно тогава в Белград. Баскетболът беше неговата страст.Може да не вярвате в такива неща, но съм готов да се обзаложа: там горе, разбрал за тъжния край на кариерата на Пекович, Рачо си е спомнил за онази вечер в Белград. Сигурно дори е отпил от питието си и с успокоителна усмивка е прошепнал към Пекович: Budii zdrav, Nikola! Košarka nikad ne umire…

Advertisements

One thought on “Budi zdrav, Nikola! Košarka nikad ne umire…*

  1. Pingback: Момчетата, които видяхме преди NBA | picknroll.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s