Цифрите не са важни за Марк

8952019-marc-gasol-nba-memphis-grizzlies-houston-rockets-850x560

Марк Гасол отдавна не е просто „по-малкият шишкав брат на Пау“. Проблемите му с килограмите вече са далечно минало и 216-сантиметровият център пише своята история в NBA, а единственото сходство с батко му е това, че играе за отбора, в който и той започна кариерата си в Щатите – Мемфис. Години наред Марк е движеща сила за Гризлис, а сезон 2016/2017 е най-впечатляващият за него от реализаторска гледна точка. Испанецът поне до момента записва най-силната си година от това естество с 19.1 точки средно на мач, но за да прескочим добре познатото „вкарването не е всичко“, ще добавим и останалата му индивидуална статистика: 6.1 борби, 4.1 асистенции, 1.0 „откраднати“ топки, 1.5 блокирани стрелби и 44.6% успеваемост в стрелбите от игра. Но ако попитате Гасол дали това е от значение за него, той ще ви отговори твърдо, кратко и ясно – „НЕ“. Цифрите не го интересуват.

„Статистика не е важна за мен. Никога не ме е интересувала и няма да е от значение. Това са просто цифри и са нещо, което не е толкова важно, колкото постигането на желания резултат като отбор. Всеки може да има статистика – ако стреляш достатъчно пъти, ще постигнеш желаните точки. Те са една малка част от голямата картинка“, разсъждава философски 31-годишният европейски великан, който започна деветия си сезон в меката на професионалния баскетбол.

Въпреки скромността на Марк, просто няма как да бъде отречено очевидното, а то е, че Мемфис със сигурност нямаше да играят толкова добре и да се намират в зоната на плейофите, ако испанецът, на когото не му пука за цифрите, нямаше такава статистика.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s