Преди бях дебел пойнт гард

Nikola Jokic, Michael Malone

27 точки, 17 борби, 9 асистенции. 24 точки, 10 борби, 4 асистенции. 16 точки, 8 борби, 11 асистенции. 27 точки, 11 борби, 4 асистенции. Чия бихте предположили, че е тази серия от индивидуална статистика? Кевин Дюрант? ЛеБрон Джеймс? Янис Адетокумбо? Нищо общо. Нито едно от предположенията не би било вярно.

Представяме ви Никола Йокич, ако още не сте чули за него. Гореизброените цифри са статистическите му показатели за 4 от последните 8 мача на Денвър Нъгетс. 208-сантиметров и 113-килограмов център, чиято игра по-скоро напомня на пойнт гард, затворен в тялото на висок играч.

Във втората му година в NBA самочувствието на момчето от 48-хилядното градче Сомбор, разположено в северна Сърбия, съвсем близо до границата с Унгария, расте скоропостижно. И има защо. Разбира се говорим за поведение на терена, защото извън него Йокич си остава същото скромно момче, което като малко дори не е мечтаело за баскетболна кариера, а е било отдадено до влудяване на друг, доста по-различен и аристократичен спорт – ездата.

nikolajokic

Светът на ездата може да е загубил един потенциално добър жокей, но нека за миг да си представим как 211-сантиметровото туловище на този нешлифован баскетболен диамант се поклаща в галоп върху някой измъчен ат. Няма шанс, просто няма шанс. Сега трябва да въздъхнем с облекчение и да сме благодарни, че разумът, а и природата, са се намесили навреме и са помогнали на сръбското хлапе да поеме в правилната посока.

При идването си в Щатите Йокич е определен като “пухкав”, а самият той се смее и признава, че като по-малък е обичал да си похапва и въпреки че от ранна възраст е бил значително по-висок от връстниците си, още тогава е опитвал да контролира нападението, по собствените му думи – “Бях дебел пойнт гард”.

На два пъти в последните пет мача на Нъгетс въпросният източноевропейски дългуч бе на крачка от трипъл-дабъл. С АСИСТЕНЦИИ. За Бога, той е висок 208 сантиметра. Точно тук феновете на Денвър потриват ръце, вероятно замечтавайки се за бъдещето, което очаква младата им звезда, която определено е далеч от тавана на развитието си и с всяко стъпване на терена показва нотки на гениалност.

nikolajokic2

Рядко може да се види толкова висок баскетболист, който може да подава толкова добре. Ако отново трябва да се замислите, вероятно ще се сетите за Пау Гасол и Джоаким Ноа, но за повече имена ще се наложи да човъркате доста навътре в спомените и съзнанието си. Йокич е богатство както за Денвър, така и за баскетболът като цяло. Не е перфектен, никой не е казал нещо подобно. Все пак винаги има върху какво да работи даден играч – в случая най-вече защитата и стрелбата. Но когато дори собственият ти треньор трудно сдържа похвалите си, значи наистина си специален.

Напомня ми малко за Владе Дивац. Той беше невероятен подавач, без значение от това къде се намираше на паркета”, казва наставникът на Нъгетс Майк Малоун и добавя друг невероятен сръбски център към изброените горе европейци.

Никога не съм работил с такъв център, който буквално е плеймейкър. Без да обиждам предишните си играчи. ДеМаркъс Казънс работеше с топката много добре и разполага с добър поглед, но с такъв като Никола – никога”, добавя още Малоун.

Загледайте се по-детайлно в движението на периферните играчи на Нъгетс в последно време. Те постоянно пресичат, защото знаят, че ако има пролука, то техният “дебел пойнт гард” ще ги намери.

Той прави всичко около себе си по-добри. А точно това е определението на един голям игрч, да правиш околните по-добри”, завършва треньорът на Нъгетс.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s