Всичко започна с два коша за праскови…

naismith

Коледа все още не е дошла, но 21 декември е празник. Празник за милиони по света. Празник за всички, които обичат най-великата игра. Преди точно 125 години д-р Джеймс Нейсмит публикува за първи път правилата на спорт, който е базиран на две кошници за събиране на праскови и кожена футболна топка, а основите му се състоят от пет идеи и общо 13 прости правила.

Първият баскетболен мач е изигран от учениците на д-р Нейсмит, които са 18 на брой и той ги разделя на два отбора с по 9 състезателя във всеки. Разбира се първоначалният вариант се различава значително от това, с което сме свикнали днес – най-малкото защото кошовете имат дъно и се е налагало всеки път топката да бъде вадена след отбелязване.

Спортът набира популярност и след това на дъната на кошовете е пробита малка дупка, за да може топката да бъде избивана с помощта на пръчка, а години по-късно, през 1906, вече след началото на XX век, се появяват и прототипите на съвременните кошове се метални рингове, мрежи и табла, а футболната топка е заменана от такава на Spalding, близка до тази, използвана днес.

Първата професионална лига се появява още в края на XIX век, когато в Националната баскетболна лига участие взимат шест отбора, а шампион е Трентън Нешънълс. Състезанието не просъществува дълго, макар че следващите шампиони са Ню Йорк Уондърърс, Бристъл Пайл Драйвърс и Камдън Електрикс, но вирусът е разпространен…

Както се казва – останалото е история! Честит рожден ден! Благодарим Ви, д-р Нейсмит!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s