Павел Маринов: Баскетболът ме спаси

 

Как започна всичко? За какво истински съжаляваш? С какво имаш повод да се гордееш? Picknroll.bg стартира новата си поредица „Бърза атака“. Очаквайте всяка сряда откровените кратки истории на най-добрите български баскетболисти. Първият човек, който ще води нашата „Бърза атака“ е повече от любопитна фигура. Роден през 1988г, Павел Маринов е смятан за една от противоречивите фигури в българския баскетбол. Няма нищо противоречиво в таланта му обаче. Висок два метра, Павел е едно от най-разнообразните крила от своето поколение. Стрелба от разстояние, усет към асистенцията и чудесна игра на post up. Маринов често е критикуван, че не взима всичко около баскетбола насеризоно. Причината – постоянната му усмивка и отношението към живота. Юношата на Тигър Ямбол е сред водещите фигури в румънското първенство, където се състезава за Питещ, а преди това дори носи капитанската лента на Динамо. Съпругата му Владислава Танчева е олимпийска медалистка по художествена гимнастика, а двамата се радват на двама наследници – Йоанна и Павел. Скандал с режима по време на лагер на националния отбор, донесе негативна слава на Маринов преди две години, а за какво съжалява и с какво се гордее – прочетете сами в следващите редове.

rom2

Началото

Тази есен станаха точно 20 години откакто стъпих в залата за тренировка. Бях на 8 години и бях в абсолютен шок.  Бях, меко казано, срамежливо дете и май не си казах нищо с никого. Помня, че правехме щафетни бягания. Треньорът ни Здравко Янчев гледаше видео касети от американски треньори и разнообразявахме с упражнения от различни спортове.

Мачът, който никога няма да забравя

В близкото минало все още не мога да забравя петия мач с Левски(Маринов играе в Балкан по това време) на полуфиналите през 2014г. Играхме срещу много класен съперник, а ние бяхме без трима ключови състезатели. Върнахме се от -20 точки… Помня дори разбора преди мача, който беше кратък. Треньорът ни каза: „В такива мачове се раждат легенди”.  Е, аз вкарах 37 точки, но не се запомних, защото загубихме мача.

Гордея се със

През сезон 2011-12 с Ямбол спечелихме бронзовия медал в първенството. При това през редовния сезон бяхме завършили шести или седми. Гордея се с онова постижение с Ямбол. Тук не слагам спечелените медали с отбора на Лукойл Академик, защото нямах голяма роля. Толкова за професионалните ми гордости. В личен план няма какво да коментирам. Имам си олимпийска медалистка вкъщи и две дечица

This slideshow requires JavaScript.

Съжалявам за

Петият мач с Балкан срещу Лукойл, този път на финала. След тройка от транзиция направих пети фаул, глупав, ненужен… А бях готов да спечеля финала! Усещах го! След това просто започнах да плача. Не можах да спра да плача вероятно половин час…

 Любимо движение/отиграване в баскетбола

Финтирам за стрелба от тройката.  Пробивам с дрибъл навътре и когато центърът дойде да ме посрещне, подавам на моя център за чист кош.

Ако не беше баскетболът…

Кривата на живота е много дълга. Има много зависимости. Времето е една от тях.  Смея да се похваля с добра обща култура и образование, но училището така и не ме мотивираше. Имаше време, в което бях ужасно леке, тръгнало по тежък път. Общо взето, баскетболът ме спаси!

12046960_10208187450666582_4638025148594248417_n

Треньорска кариера?

Категорично си се пердставям като треньор. Всекидневно търся себе си като такъв. Виждам положителните качества  и грешките на всички, с които работя. Освен това имам и своите виждания за играта, своите идеи за подготовка. Не на последно място, много важна е психологията в играта.

Обичам баскетбола, защото…

Обичам баскетбола защото ме запозна с толкова искрени и мотивирани да успеят по честен път хора. И най-вече: обичам баскетбола, защото ме изгради като човек!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s