Рилски постигна много повече от очакваното

462

В българското общество през годините свикнахме да съжаляваме повече за изпуснатите шансове, отколкото да се радваме за постигнатите резултати. Това негативно отношение, не само към спорта, но и към начина ни на живот, е тенденция, която ни обкръжава навсякъде, във всяка една сфера. Постоянно около нас се чува мрънкане и някак забравихме за позитивизма. Да търсим хубавото, пък било то и при негативен краен резултат.

1004

На фона на всичко това, някак на заден план остана именно положителното представяне на Рилски спортист в Европа през изминалите два месеца. При дебюта на Людмил Хаджисотиров-Удо, самоковци се паднаха в изключително тежка група, с присъствието на руския Енисей Красноярск, турския Буюкчекмече и шампиона от Балканската лига Сигал Прищина. Очертаха се черни краски пред носителя на купата на България. Съвсем логично, предвид слабите резултати на самоковци в предишните им участия за ФИБА-Европа. Оказа се обаче, че колкото и неопитен да е като старши треньор Удо, той явно има умението да настройва така отбора, че той да показва максималното в най-трудните моменти. И в крайна сметка Рилски спортист приключи с три победи в група „Н”, разминавайки се със съвсем малко от това да излезе от тази тежка компания.

1000

Три победи. Такъв баланс едва ли и в самото ръководство на клуба са очаквали. Преди началото на срещите, Удо, Борислав Чилингиров, а и Петър Георгиев, къде официално, къде не, признаха, че излизане от тази група ще е чудо и всеки един успех в нея ще е добре дошъл. И без да се натоварват като очаквания, докараха нещата дотам, че една победа на Лукойл Академик над абсолютния слабак Приевидза като гост, щеше да ги изстреля към мачове и след януари месец. Дали „студентите” са отишли в Словакия на екскурзия, дали не е тема на друг анализ. Защо не се хвърлиха в този мач, пък си остава единствено за тяхна сметка.

1001

Но да се върнем към Рилски спортист. В последните години там неизменно успяваха да сглобят стойностна селекция от колежани и малко по-опитни играчи. Така бе и при Росен Барчовски, оказа се, че така е и при Хаджисотиров. Макар и нуждаещи се от време, Евън Бруинсма (24 г), Джеръл Симънс (23 г), Душан Цветкович (27 г), Ненад Делич (32 г) и Келвин Паркър (34 г) показаха в отделни моменти, че разполагат с потенциал, който е дори отвъд българското първенство. Първите двама трябваше да получат повече игрови минути, докато се разгърнат, докато сърбинът и ветераните паснаха като дялан камък в концепцията на Удо. Заедно с неостаряващия Йордан Бозов, рутинираният боец Златин Георгиев и сърцатият Николай Стоянов, Рилски се сдоби с наистина много приятен облик.

1003

Всъщност, именно липсата на време бе причината и за загубата от Енисей Красноярск на старта. След очакваното отпадане от Цмоки Минск в квалификациите на Шампионската лига, срещата с руснаците дойде някак твърде рано. Самоковци все още не вярваха, че потенциалът им е повече от очакваното и именно това ги лиши от възможността да изненадат съперника си у дома (81:85). Мачовете със Сигал Прищина обаче бяха тези, които разкриха, че Рилски не само има класата, за да играе силно в Европа, но разполага и с характер. Да, косоварите не се намират в най-доброто си състояние и имат своите проблеми. Но да ги биеш като гост, при това с нов треньор, което винаги носи допълнителен стимул, си е сериозно постижение за български отбор. Още повече пък след продължение (104:100). А когато повториш упражнението у дома (100:98), вече може да говорим и за постоянство.

1002

Разбира се, поантата бе сложена срещу Буюкчекмече. В последния мач от групата, момчетата на Удо затвърдиха онова положително впечатление, което оставяха след всяка изминаваща среща. Тук говорим не само за баскетболни умения, но и за сърце. Защото да биеш 8-ия в турското първенство, може би второто по сила в цяла Европа в момента, се изисква целия пакет. Игра, характер, тактика, желание, класа, късмет и разбира се точния момент да го сториш.

1005

Затова, дори да не преминат в следващата фаза (на база решението на Муреш), то в Рилски спортист могат да са горди от постигнатото в Европа този сезон. Трите им победи през тези два месеца се равняват на общо толкова постигнатите в предишните им две участия. Всеки сам може да си даде сметка какво означава това.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s