Какъв е проблемът? Името му!

usa-today-9084393-0

Американците никога не са се справяли особено добре с имената на чужденците. Особено когато става дума за европейци, да речем литовци, руснаци, представители на страни от съветския блок, сърби, хървати и всякакви подобни субекти, произлезли от Източна Европа и прелетели до Щатите, за да показват уменията си в спорта. Този път не говорим за някой с наставка -ич или -ускас в края на фамилното име, а за едно усмихнато и скромно 21-годишно момче от Атина, което превзема NBA с гръм и трясък.

И докато през първите си три сезона в САЩ той постепенно трупаше опит и самочувствие и подобряваше уменията си, то през тази година не просто стъпи в центъра на събитията и привлече прожекторите върху себе си, а направо открадна шоуто. Всъщност, стане ли дума за Милуоки Бъкс – самият той е шоуто.

Казват, че определен период всеки спортист работи за името си, докато в един момент името му не започне да работи за него. Е, конкретно в този случай точно името е основният проблем. Или поне така смята иконата Джейсън Кид. Треньорът на „елените“ от Милуоки разкри, че според него точно трудното за произнасяне име на гръцката му млада звезда Янис Адетокумбо му пречи да получи необходимото признание. Просто защото както вече стана ясно – американците имат проблем с произношението на дълги и чужди фамилии.

„Името му е трудно за произнасяне. Това е основната причина“, гласи краткият, но достатъчно ясен коментар на легендарния плеймейкър, който се развива стъпка по стъпка в треньорството, начело на младия и талантлив клуб от Уисконсин.

А Янис без каквато и да е доза съмнение заслужава своето признание. Което трябва да бъде огромно. Все пак говорим за играч, висок 211 сантиметра и подвизаващ се безпроблемно на всяка една позиция от „1“ до „4“.

И все още ненавършил 22-годишна възраст. Средната статистика на „Гръцкия изрод“, както го кръстиха медиите отвъд Океана е следната: 22.0 точки, 8.3 борби, 6.0 асистенции, 2.1 чадъра и 1.9 „откраднати“ топки… Всеки може да си направи сметка дали това е достатъчно, за да попада той все по-често в центъра на събитията. Нещо, което се случва във всеки мач на Бъкс.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s