East coast/West coast, NY/LA?

philj

Изток или Запад? Ню Йорк или Лос Анджелис? Това противопоставяне мъчи фенове на музика, кино, спорт и почти всичко възможно от незапомнени времена. Сега, заплетен в тази интрига, се оказва най-титолуваният треньор в историята на NBA – Фил Джексън. Или поне така твърдят в САЩ.

Понастоящем The Zen Master е президент на Ню Йорк Никс и управлението му е меко казано противоречиво, що се отнася до резултатите. През февруари той уволни треньора Дерек Фишер, но в ростъра си Никс имат може би своя следващ франчайс играч – Кристапс Порзингис, който беше посрещнат с недоверие след избора му под №4 в Драфт 2015, но бързо се превърна в любимец на цял Ню Йорк. Балансът от 8 победи и 8 загуби към момента пък не изглежда чак толкова лошо за феновете на тима, които са виждали любимците си в плейофи едва пет пъти през новото хилядолетие… В договора на Джексън обаче има една люпитна клауза – свободен е да си тръгне, ако пожелае, на 1 юли 2017 г. Че за какво му е подобна точка на Фил Джексън? Самият той твърди, че това е застраховка в случай на локаут догодина. Звучи логично, нали?

Любовта, обаче не е логично нещо. В САЩ упорито се говори, че 71-годишният легендарен треньор няма нищо против да работи рамо до рамо с годеницата си Джийни Бъс в ЛА Лейкърс.

usatsi_8169723

„Джексън и годеницата му, съсобственикът на Лейкърс Джийни Бъс отрекоха подобно нещо. И са напълно прави… що се отнася… до клаузата на Фил за напускане на 1 юли 2017 г., а близки до двамата твърдят, че той ще отиде при нея в Лейкърс. Не, че в момента Джексън седи вкъщи и си мисли за Лейкърс, тъй като има по-големи предизвикателства пред себе си, като например да натрие носовете на всички, които твърдят, че не си върши добре работата като президент. Както всички проблеми, касаещи свободен агент, дали Фил ще бъде свободен зависи от последното нещо, което ще се случи през сезона. Финалът на Никс ще определи дали собственикът Джим Долън ще иска да плаща на Джексън по $12 млн. на година, а това ще определи дали на Фил му се остава в Ню Йорк. Или може би е обратното, но при всички положения ситуацията е нестабилна”, разясни Марк Хейслър от Orange County Register.

В подрепа на твърдението, че The Zen Master ще смени офиса си с такъв на другия край на континента през лятото на 2017 г. идва и изтичащото време на сегашния собственик на ЛА Лейкърс, шеф на баскетболните операции в клуба и брат на Джийни – Джим Бъс. През 2014 г., след отчайващия сезон, той обяви, че ще напусне доброволно ако нещата не се подобрят до „3-4 години”. Впоследствие уточни, че под „подобряване” има предвид отборът му да се бори за първото място в Западната конференция. На няколко пъти след това, а за последно – при уволнението на Дерек Фишер от Ню Йорк през февруари, Джейни не пропусна да припомни, че ще държи брат си отговорен за казаното.

jim_buss_step_down

Нали знаете поговорката за старата любов? Изглежда въпросът при Фил Джексън е коя е по-старата – тази към отбора, с която два пъти стана шампион като играч, или тази към отбора, с който пет пъти стана шампион като треньор. И дали прибавянето на настоящата любов към едната стара няма да се окаже решаваща.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s