Задължителната европейска мечта

1000

Сезон 2010/2011. По-конкретно втората му половина. Тогава бе последното участие на български отбор през пролетта в европейските клубни турнири, по-конкретно тези, организирани от континенталната федерация ФИБА.

Лукойл Академик. Клубът от Правец остана в подножието на бележит успех по въпросното време. Тогава шампионите излязоха почти без грешка от неособено тежка първа група, допускайки само една загуба, а след това се пребориха с два отбора от Израел, които бяха доста над средното ниво и загубиха единствено от милионната селекция на Спартак (Санкт Петербург) във втората групова фаза, за да продължат към четвъртфиналите. Там обаче късметът не бе на страната на “студентите”, които играеха ефективен и приятен за окото баскетбол под ръководството на Йовица Арсич, но отпаднаха с 1-2 победи в плейофите от словенците от КРКА (Ново Место) точно преди голямата четворка на Юрочалъндж.

Превъртаме лентата на бърза скорост с няколко сезона напред. 2016/2017. Същият турнир, но с друго име – Купа на ФИБА Европа. Същият отбор, но в значително по-ранен момент от годината – минал е само един етап, в който обаче е поставена добра основа. Лукойл Академик печели групата си и попада в поносимо тежка такава в предстоящата втора фаза.

Този път треньорът е българин в лицето на Тони Дечев, а чужденците не са шестима, а с една трета по-малко – четирима. И тогава (Тодор Стойков), и сега (Филип Виденов) в състава има опитна и обединяваща фигура.

1001

Чуждестранните играчи може да не са от класата на Брандън Хийт, Травис Питърсън, Доминик Джеймс, Девин Грийн и Бруно Шундов, но уменията им са напълно достатъчни, за да допълнят стабилната игра на българите и да оформят комбинация, даваща надежда за нещо повече. За това, което не се случи в Словения през пролетта на 2011 година, когато хегемонът в НБЛ остана на няколко точки от полуфиналите.

След неуспешната квалификация за Шампионската лига, сега от Академик са длъжни да се представят възможно най-силно в този турнир. И като изключим леко горчивия привкус, останал от начина, по който завършиха група F – със загуба от Приевидза далеч от дома, при положение, че при победа щяха да класират още един български тим напред в лицето на Рилски спортист… А мачът в Словакия определено бе в графата “напълно възможни за печелене”…

1002

Като оставим това настрана, Лукойл има повече от добър шанс да направи ново пролетно пътешествие в евротурнирите, стига да бъде добавена щипка постоянство в добавка към наличните вече самочувствие и качества.

Топката пак е във владение на 25-кратните шампиони на България, а мечтите в случая не са безплатни, а задължителни и изпълними.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s