Най-висока чест за баскетболните богове

Президентският „Медал на Свободата” е най-високото гражданско отличие, което може да получи човек в САЩ.  И не случайно двамата най-велики баскетболисти в историята на този спорт получиха своите медали от президента Обама в една от послендите публични дейности на 44-ия президент на Америка.  Майкъл Джордан и Карийм Абдул Джабар бяха сред 21 обществени личности получили престижното признание, а както обикновено Обама заложи на добрите си баскетболни познания и чувството си за хумор.

bomj

„Когато е на 5 Майкъл Джордан почти е отрязъл палеца на крака си с брадва” започна речта си Обама.”Е, по онова време вяно не е бил толкова сръчен в ръцете. Помислете си колко различни щяха да бъдат нещата… Брандът „Air Jordan” едва ли щеше да „полети” толкова високо. Имам предвид, че едва ли някой ще иска да си купи обувка с липсващо място за единия пръст. Може би никога нямаше да го видим да сменя ръцете във въздуха срещу Лейкърс, или да вкара 63 точки в Бостън Гардън, нито пък великите му мачове. Когато игра болен, или с победните кошове срещу Джорджтаун(на колежанския финал със Северна Каролина), срещу Крег Ело(1989г. срещу Кливланд) или Ръсел(1998г. срещу Юта) Едва ли щяхме да го видим да играе серщу Лари Бърд на H-O-R-S-E, нито да издигне нивото на спорта глобално заедно с Дрийм Тийм.”

„И все пак Джордан е дори повече от всички тези моменти. Повече от най-добрия играч в двата най-велики отбора – Дрийм Тийм и Чикаго Булс от 1996г. Той е повече от лого, повече от интернет шегата с плачещич му лик. Той е повече от щедър благотворителен дарител и бзнесмен. Просто има причина да наричаме хора – това е „Майкъл Джордан на…” Като Майкъл Джордан на неврохирургията, или Майкъл Джордан на равините… Хората разбират за какво става дума. Защото Майкъл Джордън е Майкъл Джордан на величието. Той е дефиниция на това, когато човек е толкова добър в това, което прави и всички го признават. А това се случва толкова рядко”

michael-jordan

Най-добрият реализатор в историята на NBA Карийм Абдул-Джабар (38,387т.) също бе почетен на церемонията. Роден с името Фердинанд Люис Алсиндор, най-добрият център в историята на лигата десетилетия наред е активист в различни социални и граждански каузи. Приел исляма и новото си име на 24, Джабар дори е критукувал Джордан в последните години за по-малката му активност в социалните дейности. За Карийм това бе поредно признание, а президентът Обама отново бе точен в думите си при награждаването.

bokj

„Ето пример за това колко велик беше Карийм Абдул-Джабар” започна Обама. „1967-а година. Той е прекарал една година, доминирайки в колежанското първенство. И NCAA забранява забивките… Е, не са признали, че е заради Карийм, но е било заради него! Когато спорът променя правилата си, за да е по-трудно специално за теб, значи си наистина много добър. И въпреки промените в правилата той отново беше най-неудържимата сила в баскетбола. Това титла, окято той носеше повече от две десетилетия. Два път MVP на финалите в NBA при това с разлика от 14 години между двете награди… Но причината, поради която награждаваме Карийм, е повече от баскетболна. Повече от очилата му и невероятния му sky hook. Той се застъпи за исляма си във време, в което не беше лесно, нито популярно. Еднакво комфортно му е да се снима във филми, да прави спаринги с Брус Лий, да защитава социални каузи и да разказва увлекатлено в книгите си за патриотизма си. Физически, интелектуално и духовно той е веднъж. Американец, който демонстрира американските ни свободи, но и най-високите ни стремежи.”

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s