На изток от рая

joe-alexander-tel-aviv

Знаете ли кой е първият роден в Тайван играч, достигнал до NBA? Двуметров бял мъж, който говори свободно китайски език и има израелско гражданство. Историята на Джо Аликзандър е изключителна, а подобно на всеки спортист той продължава да търси мястото си в широкия свят и одисеята, наречена професионален баскетбол.

203-сантиметровото крило не успя да се наложи при най-добрите в САЩ, въпреки че очакванията към него не бяха малки – Милуоки Бъкс го взеха под №8 в Драфта през 2008 година, ала късметът не бе с него и той изигра само 67 мача в Асоциацията (59 за Милуоки и 8 за Чикаго).

Джо се ражда в тайванския град Гаюсюн, а детството му е изпъстрено с множество премествания – когато е на две семейството му се връща в САЩ, но само за да направи завръщането си на азиатския континент шест години по-късно. Тогава дестинацията е още по-екзотична – Хонконг, след което остават на източна вълна, но се преместват в посока Пекин, където прекарват общо шест лета.

Преди последните си две години от гимназията талантливият баскетболист избира да преследва мечтата си в САЩ и заиграва за гимназия Linganore във Фредерик, щата Мериленд.

joe-alexander2

В ученическите си години физиката му далеч не е толкова впечатляваща и като абитуриент Джо е висок 198 сантиметра, но тежи едва 77 килограма. Не е обект на интерес от което и да било средно добро училище от колежанската първа дивизия и единствените му оферти идват от две нива по-надолу. Решен на всичко, за да върви по предварително начертания си път, Аликзандър прекарв година във военната академия Харгроув, където освен че калява дисциплината си, развива и физическите си данни, за да получи пълна стипедния от Университета на Западна Вирджиния.

При първия си досег с колежанското първенство не играе много и се появява в едва 10 двубоя, но в следващите два сезона постепенно получава все повече доверие и отговорност и в третата си година вече е звездата на тима. Благодарение на новия треньор Боб Хъгинс крехкият някога младок залага на силовите тренировка, редом до тези в баскетболната зала и изиграва най-силната си година в последното стъпало преди NBA – 16.9 точки, 6.4 борби, 2.4 асистенции и 1.5 чадъра, като не спира да смайва всички с атлетизма си и междувременно е вписан в статистиките като гард, а не крило.

Преди Драфта той смайва всички специалисти и треньори и след традиционните измервания и тренировки за всички участници, Джо е описан като “най-завършеният и впечатляващ атлет” в лотарията.

joe-alexander-basket4us

След като е избран от Милуоки нещата така и не се получават и игровото му време лъкатуши повече от ниски, отколкото към високи стойности в двата сезона, прекарани като “елен” – между 2008 и 2010 година. Доста тежка контузия на сухожилие в областта на коляното сякаш предопределя началото на края, белязано от неспирно лутане между Лигата за развитие и последното ниво, за да се стигне до 2011 година и решението да подпише в Русия.

На изток от Щатите всичко продължава по-старому – нова контузия и операция, която го вади от игра за целия сезон, за да последва неуспешен опит за завръщане в свещените земи на NBA и Лигата за развитие, но съдбата така и не се усмихва на момчето, което знае мандарин.

От 2014 година насам Джо е по следите на баскетболното щастие от тази страна на голямата вода – първо за кратко в Макаби (Тел Авив), след това за един сезон в Динамо (Сасари) и междувременно бива обявен за “един от най-големите провали” в историята на Драфта от New York Daily News.

И днес той продължава да преследва мечтите си под кошовете, отново с екипа на “жълтия” гранд от Тел Авив, с който подписа договор за две години през това лято. Вече като поданик на Израел, сдобивайки се с местен паспорт, благодарение на произхода на баба си.

В “Малката Америка” той не е основна фигура, но пък е любимец на феновете, както е било навсякъде, където е играл, защото не е загубил огромния си атлетизъм. И така първото момче от Тайван, достигнало до райската земя на NBA продължава по собствения си път… Който очевидно е предначертан на изток от баскетболния рай.

P.S. Заради изпълнения като това, срещу Апоел (Йерусалим) сме сигурни, че и неутралните фенове ще симпатизират на Джо.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s